Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Arkivbild.

Extra resurser i skolan utreds

Många elever som behöver extra resurser får inte det stöd de behöver i skolan. Regeringen tillsätter nu en utredning för att hitta lösningar på problemen.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill se skärpta regler för att elever ska få den hjälp de behöver, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Han vill bland annat komma tillrätta med elevhälsan, där kvalitén varierar kraftigt mellan olika skolor.

- Det här är en stor utredning som handlar mycket om hur man organiserar och skärper regler. Det kan till exempel handla om hur man bättre bygger ihop barn- och ungdomspsykiatrin som landstinget driver med elevhälsan på skolorna, säger han till Ekot.

Vårterminen 2016 gick 17 800 elever ut nian utan att vara behöriga till gymnasiet. Bland dem finns både nyanlända som kommit in i grundskolan sent och andra elever som tidigt visat att de behöver extra stöd.

- En utvärdering som Skolverket gjort visar att ganska många elever som inte nådde målen i sexan, och som fortfarande inte gjorde det i nian, ändå inte hade fått det särskilda stöd som man faktiskt har rätt till. Och så ska vi inte fortsätta ha det. Där behöver vi skärpa reglerna, säger Gustav Fridolin.

Utredningen ska presenteras senast i januari 2019.