Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Extern granskning av dyra sjukhuskonsulter

Ytterligare en granskning ska göras av Karolinska sjukhusets miljonrullning till konsulter, där också misstänkt jäv förekommit. Konsultbolaget BCG har sedan 2011 debiterat sjukhuset 257 miljoner kronor, många gånger utan fakturaunderlag.

En internrevision riktade tidigare i veckan hård kritik mot sjukhusets sätt att hantera inköpen av konsulttjänster. Revisionen ledde till att Stockholms läns landsting kräver pengar tillbaka från Boston Consulting Group (BCG).

En lista på förbättringsåtgärder har upprättats av de borgerliga partierna i landstingsstyrelsens ägarutskott, men nu vill de dessutom se en extern granskning av konsultupphandlingen.

Finns luckor?

- Vi vill ha inspel om det finns luckor i vårt arbete med att förebygga och upptäcka jäv och korruption som behöver täppas till – och hur det i så fall ska gå till, säger Irene Svenonius, moderat finanslandstingråd, till TT.

Landstingsdirektören får i uppdrag att utse en extern utredare, som ska lämna en första rapport senast den 30 april. Slutrapporten ska vara klar till årsskiftet.

- Den externa granskningen får större fokus än internrevisionen på att vara lösningsorienterad och ge förslag på hur vi ska arbeta i framtiden, säger Svenonius.

Konstant 13 timmar per dag

BCG-konsulterna kostade i genomsnitt 700 000 kronor i månaden per person. Nio av konsulterna uppgavs ha arbetat 13 timmar varje arbetsdag under 2,5 år, visade Dagens Nyheters granskning av Karolinska.

Som referens i en stor andel av fjolårets BCG-fakturor angavs sjukhusets dåvarande produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla – som tidigare arbetat som konsult på bolaget. Han lämnade med omedelbar verkan sjukhusjobbet i januari efter tidningens rapportering.