Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Experten svarar på frågor om terrorhotet

GP har pratat med Magnus Ranstorp, som leder all terrorforskning vid försvarshögskolan i Stockholm. – Sverige är ett legitimt men inte prioriterat mål.

Tidigt på tisdagsmorgonen publicerade Expressen uppgifter om att Säpo ska ha fått information från Iraks säkerhetspolis gällande 7 till 8 terrorister som ska vara på väg in i Sverige just nu med avsikter att utföra terrordåd.

– Uppgifterna bedöms vara av karaktären att vi inte kan avfärda dem så här långt, säger Säpos Simon Bynert till Expressen. 

GP har pratat med Magnus Ranstorp som leder all terrorforskning vid försvarshögskolan i Stockholm.

Hur kommer det sig att terrorbilden mot Sverige har ökat just nu? Är det något i Sveriges beteende som stat som på något sätt kan ha provocerat IS?

– Först och främst måste Säpo bekräfta att uppgifterna stämmer. Jag tror att de inom kort kommer att gå ut och antingen bekräfta eller avfärda uppgifterna som Expressen har publicerat. Sverige är ett land som är ett legitimt mål men inte en prioriterad måltavla.

Varför är Sverige ett legitimt mål?

– För att Sverige är med i Anti IS-koalitionen. Islamiska statens ledare Adnani sa redan 2014 i ett tal att IS tänker slå hårt mot alla västerländska länder. 

Vad kan det finnas för orsaker till terroristerna är på väg till Sverige just i det här fallet?

– Det kan finnas många olika orsaker. Personlig koppling till landet kan spela in. Det har vi sett exempel på i Frankrike och Bryssel. Om det åker ned svenska, radikaliserade ungdomar och ansluter sig till IS, kan det hända att de sedan söker sig tillbaka till Sverige. Det handlar mycket om vad man har för kontakter. Det är svårt att ensam genomföra ett terrorbrott. 

Varför tror du att säkerhetsnivån i Sverige inte har höjts än? 

– Säpo måste först och främst bekräfta uppgifterna innan de kan vidta åtgärder. Sen har det faktiskt blivit svårare att röra sig fritt i Europa utan att uppvisa någon slags identitetshandling. Detta försvårar för terroristerna. 

Jag tror också att Säpo kommer vara extra försiktiga med att gå ut med någon slags förhöjd säkerhetsnivå med tanke på det som hände i Boliden för bara några månader sen. Man vill inte ropa "lion" för många gånger. 

Dessutom är det väldigt ovanligt att ett terrorbrott föregås av några som helst varningar. Terrorister slår ofta till helt oväntat. 

Enligt de uppgifter som Expressen har fått in, beskrivs den här terrorgruppens mål som mjuka, det vill säga civila, vad innebär det?

– Det är ju svårt att säga i det här fallet men civila mål brukar innebära offentliga platser där det vista mycket människor. Till exempel tunnelbanan, järnvägar etc. Men det kan också innebära enskilda platser som regeringskansliet. 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.