Lena Ljungdahl har arbetat inom polisen i 15 år, som utredare och spanare. Hon är också känd bland annat från krimpodden ”Över min döda kropp”. De senaste åren har hon arbetat med att utbilda skolor i PDV-attacker (pågående dödligt våld) och sitter även i en samverkansgrupp för Center för våldsbejakande extremism.
– Jag är tyvärr inte förvånad. Och det är inte sista gången det kommer hända. Man brukar säga att en gång är ingen gång och jag tycker att det börjar gå lite trend. Det är ju inte jättelängesedan senast och jag är inte förvånad att det fortsätter. Det kommer hända igen, jag lovar.

"Behöver ta lite tuffare samtal”
Lena Ljungdahl tycker att vi i Sverige behöver bli bättre på att våga ta tuffa samtal med personer som man oroar sig för, och att man ska lita på sin magkänsla.
– I Sverige har vi en så oerhört lång tradition av personlig integritet och vi tänker att vi inte kan hålla på och peka ut personer som potentiella PDV-attacker i skolan. Men kanske behöver man ta lite tuffare samtal med personer som man är orolig för. Men då behöver man stöd. Risken är annars att det är någon skolkurator som får känslan av att det är någonting som inte står rätt till, men inte vet vart man ska gå vidare med den informationen.
Viktigt att skolpersonal är utbildad
Trots att risken, statistiskt sett, är liten för att man skall drabbas av ett liknande dåd, tycker Lena Ljungdahl att det är viktigt att all skolpersonal utbildas i hur man skall agera om man plötsligt finner sig i en liknande situation. Hon tar skolattacken i Kristianstad i januari, då en lärare och en elev skadades i en liknande attack som den i Malmö, som ett exempel på där skolpersonalens agerade kan ha räddat liv. Där hade personalen nyligen utbildats i just detta.
– Det som verkligen räddade liv då var att det var väldigt få ur personalen som hamnade i ett läge där man tvekade på vad man skulle göra. De var som ett oljat maskineri. Det är omöjligt att förutspå exakt hur det kommer gå till, men de satte igång och jobbade direkt. De lyckades också begränsa för gärningspersonen så att han inte kom åt fler elever.

Omöjligt att resonera med personen
Sedan dådet i Malmö har förfrågningarna från skolor som vill utbilda sig strömmat in till Lena Ljungdahl. Men för den som ännu inte har gått någon utbildning och som nu känner sig orolig för att det skall hända på ens egen skola, är det några saker hon vill skicka med att tänka på.
– De här personerna är motiverade att skada så många människor som möjligt på så kort tid som möjligt. Så man måste göra allt för att försvåra och fördröja personen. Så det handlar mycket om att låsa, gömma sig och att fly från platsen.
Att försöka resonera med en person i det här läget, menar Lena Ljungdahl bara är farligt och slöseri med tid.
– Du har noll möjlighet att resonera med personen. Det här är en person som är absolut högst upp på våldstrappan och ingenting du säger eller gör kommer få den här personen att ändra sig. Polisen skickar inte ens förhandlare, för vi har ingen att förhandla med. Den här personen vill ingenting. De vill inte ha en pizza eller en helikopter eller någonting. Antingen vill de bli dödade eller gripna. Så under tiden du står där och lägger tid på att prata vett och försöka trycka på rätt knappar så gör du det bara väldigt lätt för personen att skada dig.
LÄS MER: Två dödade på skola i Malmö – stor polisinsats på platsen
LÄS MER: 18-åringens advokat: ”Ska försöka hålla förhör idag”
LÄS MER: Klubben om misstänkte 18-åringen: ”Helt ofattbart”
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.