Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin.

Experten Agnes Wold: Förkylning är en bagatell

Överläkaren Agnes Wold anser att vi borde sluta jaga förkylningskurer. Jag förvånas ständigt över hur man kan bekymra sig över något så trivialt som förkylningar, säger hon.

Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin, är inte alls intresserad av att diskutera huskurer för att motverka förkylningar. I stället borde vi fokusera på att vi i regel inte är förkylda en stor del av tiden.

- Om man inte har lungskador eller svagt hjärta, alltså är för övrigt frisk och inte väldigt gammal, så är ju förkylning en tråkig bagatell. Det är en del av livet och ett pris vi får betala för att vara nära andra människor, säger hon.

Ju större umgänge leder till desto större exponering för smitta, påpekar hon.

Detta eftersom förkylning orsakas genom virus och luftvägsvirus som sprids mellan människor genom små droppar, som kan överleva ett tag, som bildas när vi hostar och nyser.

Antalet förkylningsvirus rör sig om några hundra stycken. Enda sättet att utveckla immunitet är genom infektion, alltså att smittas av viruset.

Barn får därför normalt mellan sex och åtta förkylningar per år och vuxna beräknas ha mellan två till tre förkylningar per år.

Agnes Wold:

- Den som har fler infektioner i förskoleåldern, får färre infektioner i skolåldern. Så i stället för att voja sig över förkylningar kan man lämpligen tänka på att varje förkylning tränar immunförsvaret. Precis som man tränar sina muskler på gymmet.

På frågan om huskurer har någon verkan är hennes svar:

- Jag har aldrig hört talas om att man skulle kunna göra något åt förloppet vid förkylning. Jag gissar att jag skulle känna till det, om det fanns effektivt sätt? Vad man måste inse, är att en rejäl förkylning inte tar två till tre dagar, utan snarare två till tre veckor. Bara att acceptera, om du frågar mig, säger Agnes Wold.

Läs också: Här är de populäraste huskurerna mot förkylning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.