Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kostnaden för Patriotsystemet sägs landa på 20–25 miljarder kronor. Men den summan kan stiga och systemet riskerar att tränga undan annan försvarsverksamhet, menar en expert. Arkivbild.

Expert: Sverige vill stärka relationen till USA

Sveriges beslut om att köpa luftvärnssystem från USA i stället för en europeisk variant är en tydlig signal. Men kostnaden lär bli större än vad som sägs och risken är att systemet tränger undan annan verksamhet i Försvaret, säger en expert.

- Jag är väl inte så förvånad egentligen, det är ett system som används av andra europeiska länder, som Tyskland och Polen, vilket gör det lättare att samarbeta när grannar har ett sådant system, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert verksam vid Försvarshögskolan.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) hävdar att Försvarsmaktens rekommendation låg bakom valet, något inte Stefan Ring köper fullt ut.

- Jag upplever väl ändå att man ytterligare vill förstärka samarbetet med USA. Och det är inte minst viktigt när utrikesdepartementet och försvarsdepartementet har lite olika agendor för vår säkerhetspolitik.

Liten förstärkning

Två luftvärnsbataljoner ska utrusta tolv uppskjutningsramper i Sverige med det nya Patriotsystemet.

- Räcker det? Det måste man ställa i relation till vad man vill uppnå, vilket hot man förväntar sig. Men generellt är det en väldigt liten förstärkning, säger Stefan Ring.

Samtidigt uttrycks från politiskt håll, även från Hultqvist, en viss oro för att det nya systemet kan bli en gökunge som tränger undan annan försvarsverksamhet. JAS Gripen och Patriot kan ta mycket pengar från armén och marinen.

Ytterligare kostnader

Totalkostnaden beräknas landa på mellan 20 och 25 miljarder kronor, en kostnad som Stefan Ring misstänker kan öka.

- Erfarenheten visar att det är sällan det inte blir ytterligare kostnader, säger han.

Samtidigt har Sverige ett gammalt radarsystem, vilket inte är hållbart med nya Patriot, enligt försvarsexperten. Dessutom finns en risk i att Sverige blir alltför beroende av amerikansk försvarsindustri och om man beaktar det hade det varit bättre att satsa på det fransk-italienska alternativet, säger Stefan Ring.