Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rån mot butiker och varutransporter ökar när kriminella hittar nya sätt att få fram pengar. Arkivbild.

Expert: Oroande utveckling med lastbilskapning

När kontanter blir allt mer sällsynt är det istället varor som lockar kriminella. På kort tid har två av Postnords lastbilar kapats. En oroande utveckling, enligt en säkerhetsexpert.

Två män kapar en Postnord-lastbil i nordöstra Göteborg. Maskerade med rånarluvor tvingar de ur föraren ur lastbilen med en pistol. Vittnen ser dem packa ur gods innan de försvinner i ett annat fordon. Veckor tidigare kapas en annan av Postnords lastbilar. Övervakningsfilmen visar hur två män klättrar in i lastutrymmet bakifrån, från motorhuven på en personbil, mitt i natten och i 80 kilometer i timmen.

- Vi ser en ökning av angrepp mot varor även i handeln. Det är inte förvånande att man tittar över fler sätt att komma över kapitalvaror. Allt vi har är varor, och alla varor är stöldbegärliga. Det är en trend vi följer med oro, säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel, till TT.

Planering och övning

Oavsett sker inte angreppen i stundens ingivelse, utan det ligger oftast lång planering och övning bakom, menar Per Geijer.

- Det finns lite olika upplägg. Vi har sett liknande situationer i butiker som har varuutlämning. Ibland har man chansat att det finns värdeföremål där, ibland har man själv beställt föremål så att man vet att det finns i butiken och så angriper man.

Kontanter blir allt mer en bristvara, inte minst efter sedelutbytet. Istället riktar sig de kriminella in sig på produkter, varor eller bedrägeri i olika former. I handel har rån mot elektronikbutiker blivit allt vanligare. Det är betydligt mer lukrativt än att försöka råna kassan

- Det är kanske att ta i att det här är de nya värdetransportrånen, men det man kan konstatera är att det inte finns så många platser kvar där det finns stora värden att hämta. Där har produkter i olika former blivit väldigt centrala, säger Per Geijer.

Effektiv samverkan

Värdetransportrån, som det var stora problem med för några år sedan, minskade kraftigt efter att företag själva förbättrade säkerheten – men framförallt på grund av ett ökat samarbete med polisen.

- De kriminella har alltid en tendens att överlista våra tekniska system. Men just samverkan med brottsbekämpande myndigheter är oerhört effektivt. Det kräver förstås att polisen har resurser som räcker till, säger Per Geijer.