Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Expert om Facebooks policy: "Obegripligt"

Facebooks anställda tar inte bort våldsamma videor eftersom de kan skapa en medvetenhet om till exempel psykisk ohälsa. Ett obegripligt resonemang, anser en expert.

Hittills hemliga riktlinjer om hur Facebooks anställda ska hantera anmälningar om kränkande eller våldsamt innehåll har läckt ut. Dokumenten visar hur sociala medier-jätten hanterar innehåll med koppling till exempelvis terrorism, porr och självskadebeteende, rapporterar tidningen The Guardian.

Videor med våldsamma dödsfall behöver inte alltid tas bort då de anses kunna hjälpa till att skapa medvetenhet om till exempel psykisk ohälsa, enligt riktlinjerna. Även liveströmningar av människor som skadar sig själva är tillåtna, eftersom företaget "inte vill censurera eller straffa människor i nöd".

"Obegripligt"

Enligt Lise-Lotte Risö Bergerlind, chef för Kunskapscentrum för psykisk hälsa i Västra Götalandsregionen, är det ett obegripligt resonemang. Det finns starka rekommendationer inom professionen att inte visa bilder eller beskriva detaljer, eftersom det kan utlösa ett självmordsförsök hos någon som mår psykiskt dåligt.

- Det är ett obegripligt sätt att resonera när mottagaren inte går att välja ut. Att prata om psykisk ohälsa är aldrig fel, men inte i termer av att man ska avsluta sitt liv. Att tillåta ett pågående självskadebeteende rakt ut till en ocensurerad allmänhet är obegripligt. Det man istället behöver är stöd och tröst, att veta att det finns hopp, säger hon till TT.

Videoklipp med aborter är tillåtna, så länge de inte innehåller nakenhet. Moderatorerna på företaget har ofta bara tio sekunder på sig att fatta ett beslut, skriver tidningen.

Gråa zoner

Enligt Peter Münster, Facebooks kommunikationschef för den nordiska marknaden, är de läckta dokumenten en del av deras träningsmaterial för nya medarbetare. De är inte helt korrekta eftersom de även uppdateras varje vecka enligt Münster. När det kommer till hanteringen av material som visar självskadebeteende handlar det om svåra gränsdragningar.

- Man vill inte ha en situation där man kapar den enda kommunikationsvägen och kanske den enda möjligheten att få hjälp för någon. Det innebär att man måste lämna material uppe som är otäckt. Samtidigt vill man inte visa material som uppmuntrar till självskadebeteende, men gråzonerna är många. I de fallen har vi valt att luta oss mot internationella experter på de här områdena och vi följer deras rekommendation, säger Peter Münster till TT.