Expert: Likheter med Berlin och Nice

Gärningsmannen i Stockholm använde sig av en lastbil för att ramma oskyldiga människor – precis som vid de uppmärksammade terrordåden i Tyskland och Frankrike i fjol.

ANNONS
|

- Om de första rapporterna stämmer så finns det stora likheter med det som inträffade i Berlin och i Nice, säger Michael Jonsson, terrorforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Dådet i Berlin inträffade den 19 december, då dödades tolv människor när en lastbil rände in i en julmarknad. Fem månader tidigare, på Frankrikes nationaldag den 14 juli, miste 84 människor livet då en lastbil körde rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i södra Frankrike. Terrorrörelsen IS tog på sig båda dåden.

ANNONS

Terrorexperten Hans Brun, som är knuten till Försvarshögskolan, påpekar att det viktigaste just nu är att invänta verifierad information och följa de anvisningar som polisen och myndigheterna kommer med.

- Det viktigaste just nu är att behålla lugnet och avvakta tills det finns verifierad information från myndigheterna och inte sprida rykten i onödan, säger han till TT.

Inte heller terrorexperten Magnus Norell vill i nuläget kommentera händelserna.

- Eftersom allting fortfarande är väldigt oklart vill jag inte spekulera, säger Magnus Norell.

TT

ANNONS