Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joacim Rocklöv, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet. Arkivbild.
Joacim Rocklöv, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Expert: Kan ta många år innan pandemin är över

En ny variant av coronaviruset har påträffats – och förmodligen inte den sista.
Hur stor är risken för en elakare variant och hur länge kommer pandemin pågå? Två experter ger sina svar.

Just när många började se ett definitivt slut på pandemin började smittspridningen rulla i gång igen. Inte nog med det, en ny virusvariant som är potentiellt smittsammare och mer resistent mot vaccinet, omikron, har upptäckts.

Hur länge kommer vi ha en pandemi?

Joacim Rocklöv säger att spridningen av covid-19 är så omfattande i världen att det inte kommer försvinna, men att det kan bli en del av våra vanliga influensa- eller förkylningsvirus i framtiden.

– Det kan ta allt från år till decennier. Vi får se med omikron hur svår sjukdom den orsakar. Om det finns ett partiellt skydd från vaccination och tidigare infektion, ja då är man en bra bit på väg mot att det blir en mildare sjukdom, men det kan ta väldigt lång tid, säger Joacim Rocklöv, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, säger att det kan ta många år innan vi får ett mindre dödligt virus och att det inte går att säga om vi får elakare virusvarianter i framtiden.

– Det kommer ta många många år innan det har lugnat ner sig helt, det tror jag. Och det beror på att vi har så olika lägen i olika delar av världen. Och sedan tappar vaccinen effekten över tid.

Björn Olsen säger att han tycker att det är viktigt att stoppa smittspridningen, öka vaccinationsgraden och fortsätta använda andningsskydd i vissa miljöer. Allt för att "köpa mer tid" tills vi utvecklat effektivare vaccin och bättre behandlingsmetoder.

– Det är lättare att hantera ett virus som cirkulerar i låg fart. Det enda sättet är att uppnå det är att testa och sedan stoppa smittkedjorna använda andningsskydd i inomhusmiljöer.

Skyddar vaccination mot omikron?

– Förhoppningsvis finns det kanske något skydd mot den nya varianten som gör att man får mildare sjukdom om man har vaccinerat sig, som vi har sett tidigare med deltavarianten. Vi har just nu fler infektioner bland vaccinerade än vi haft tidigare, men det har fortfarande inte varit samma risk för svår sjukdom, säger Joacim Rocklöv.

Kommer vi få fler mutationer av viruset framöver?

– Om man har mindre vaccintäckning och kanske bara en dos finns ett visst skydd men inte fulltäckande. Då kan man få ett evolutionärt tryck på viruset, eftersom smittspridningen fortfarande är ganska snabb, som gör att viruset smiter undan och det är det som är farligt, säger Joacim Rocklöv.

– För de vaccin vi har är det bäst att ha väldigt hög vaccintäckning eller ingen alls, då får man inte det här trycket på viruset att mutera i en vaccinundvikande riktning. Ingen vaccintäckning alls är naturligtvis inte bra, men man får ingen riktning någonstans när viruset muterar.

Björn Olsen säger även han att det ligger i virusets natur att ta sig runt vaccination och att det kan lyckas även med hög vaccinationstäckning.

– Även med hög vaccintäckning kommer vi att ha virusvarianter som smiter undan, säger Björn Olsen.

Men, förutsatt att viruset aldrig kan utrotas, när kommer vi börja behandla det som en vanlig säsongsinfluensa?

– Sannolikt när vi börjar trötta på det rent mentalt, när vi inte pallar mer. Det kommer att fortsätta skörda liv, framför allt hos de som är svagast. Det kommer fortsätta infektera så länge det finns människor som inte haft infektionen eller vaccinerats, och så länge det kommer nya mutationer som smiter undan både vaccinet och vårt immunförsvar. Det kan hålla på under väldigt lång tid, säger Björn Olsen.

Han påpekar att covid-19 inte beter sig som influensavirus och att det har studerats under kort tid jämfört med andra virus.

– Det är under väldigt kort tid vi har haft det här viruset, så vi vet inte hur det kommer se ut under en årscykel. Det kan bli så att det dyker upp under en topp eller några toppar per år.

Inte heller en "vanlig säsongsinfluensa" är helt ofarlig, påminner Olsen:

– Även med influensavirus kan man fortfarande bli ganska sjuk, äldre kan behöva vaccinera sig och så vidare.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, säger att han tror att vi får leva med pandemin många år framöver.
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, säger att han tror att vi får leva med pandemin många år framöver. Bild: Pontus Lundahl/TT