En fälla som polisen har tagit i beslag hos en av de misstänkta i rättegången om grova jaktbrott i Norrbotten. Arkivbild.
En fälla som polisen har tagit i beslag hos en av de misstänkta i rättegången om grova jaktbrott i Norrbotten. Arkivbild.

Expert: Ihjälplågade djur protest mot staten

De rovdjur som dödades i jaktbrottshärvan kan ha fungerat som en symbol för staten och den rovdjurspolitik som bedrivs. På många håll ute i landet finns en uppdämd frustration – som ibland driver folk att ta lagen i egna händer, enligt en expert.

ANNONS
|

Jakthärvan i Norrbotten är en av de mest omfattande hittills i Sverige. Inslagen av djurplågeri har chockat många.

- Illegal jakt är naturligtvis helt oacceptabelt. Men sedan måste man utifrån det fundera på varför det blir såhär. Det här fallet kan bli en väckarklocka för alla, säger Mats Forslund, artskyddsexpert på Världsnaturfonden (WWF).

Bakom den olagliga jakten finns många gånger djupt liggande orsaker som bottnar i en känsla av avstånd till myndigheter och politiker.

ANNONS

- Det finns ett missnöje med rovdjurspolitiken. Den illegala jakten och djurplågeriet kan vara en del i det missnöjet, säger han.

Missnöjet på djuren

Rovdjuren kan av renskötare och jägare ses inte bara som ett hot mot den egna livsstilen och näringen – utan också som en symbol för konflikten med de styrande. Förtroendeklyftan är djup och går långt tillbaka i tiden.

- Man upplever problem med att rovdjur tar saker och ting som man värnar om, som tamdjur, men ser inte att politiken motsvarar det man upplever, säger Mats Forslund.

Konsekvensen kan bli att man tar lagen i egna händer.

- Till slut kanske man känner man inte man inte har något stöd för sina åsikter. Då kan det bli så att missnöjet faller på djuren, istället för – som det borde vara – Sveriges regering och riksdag, säger Mats Forslund.

ANNONS

Den illegala jakten i Sverige tros vara omfattande, samtidigt som försvinnande få gärningsmän hamnar inför domstol.

Lagen brister

Ofta finns ett indirekt stöd för den illegala jakten, och Brottsförebyggande rådet konstaterade redan 2007 att den inte lär minska med enbart traditionella metoder som ökad övervakning, hårdare straff och fler poliser. Istället krävs förändringar av politiken, i dialog med berörda, för att få fler att sluta upp bakom rovdjursförvaltningen.

- Speciellt i de här frågorna som är kontroversiella måste man ha en lagstiftning som är tydlig och nästan övertydlig. Och det har vi inte i dag, säger Mats Forslund.

- Det är väldigt allvarligt, och det är väldigt tragiskt att de politiska partierna valt att inte ta frågan på allvar.

TT

ANNONS