Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Exflickvännen lurade Ramin Sherzaj i dödsfälla

En pussbild på Facebook ledde till att Ramin Sherzaj, 23, kidnappades och mördades. Sedan dumpades hans kropp vid en skogsväg utanför Sundsvall. Nu har flera av de inblandade dömts till fängelse på livstid. En av de livstidsdömda är Ramin Sherzajs exflickvän - som lurade in honom i dödsfällan.

Under sammanlagt 24 förhandlingsdagar under våren har åtta personer stått inför rätta misstänkta för inblandning i kidnappningen och mordet på Ramin Sherzaj.
23-åringen försvann i april förra året. Då drogs han in i en bil vid Slottstorget i Gävle.

Vittnen har berättat om hur bilen rivstartade från platsen och de har berättat om hur däcken "skrek" när den körde därifrån.

Enligt åklagaren misshandlades och ströps Ramin Sherzaj sedan till döds. Först två veckor senare hittades han död vid en skogsväg söder om Sundsvall.

Utredningen ledde polisen till en kvinna som han hade haft en hemlig relation med. Men paret avslutade förhållandet och då ska Ramin Sherzaj ha lagt ut en bild på dem tillsammans på Facebook. En bild där de pussades.
– Han gör en Facebook-profil och lägger upp den som profilbild, har kammaråklagare Elisabeth Hermanrud berättat.

LÄS MER: Breven på häktet som kan avslöja kvinnan som mördare 

Bilden var den utlösande faktorn

Därefter skickade han vänförfrågningar till bland annat exflickvännens släktingar men också till kvinnans exmakes familj.

Detta ska ha varit den utlösande faktorn.
– Vi menar att det är två familjer som ligger bakom. Både exmaken anser jag är gärningsman och hennes släktingar, har Elisabeth Hermanrud sagt.

Enligt åklagaren var gärningsmännens motiv till mordet att återupprätta familjernas heder.
– Det här med att det blir en så stark reaktion på en Facebookbild, det är inte vanlig svartsjuka då menar jag, utan det är heder bakom, har hon sagt.

LÄS MER: Därför kidnappades och mördades Ramin Sherzaj

Exflickvännen misstänkt

Åtta personer ställdes inför rätta misstänkta för inblandning i händelsen. Sex av dem misstänks för människorov och mord, de andra två för medhjälp till dessa brott.

Exflickvännen åtalades för inblandning genom att ha locka till sig Ramin Sherzaj och fört honom till platsen där han kidnappades. Enligt åklagaren ska hon dessutom ha väntat med att ringa 112 och när hon väl gjorde det ljög hon. Hon är en av dem som åtalats för mord och människorov, i andra han står hon åtalad för medhjälp.

Ytterligare en person misstänks vara inblandad. Han har flytt landet och är häktad i sin frånvaro.

En av de åtalade erkände att han var med och förde bort Ramin Sherzaj "i avsikt att misshandla honom", men han förnekade mord och människorov. De övriga nekar till brott.

LÄS MER: Sista bilderna på Ramin, 23 - före kidnappningen och mordet

Så blev domen

Nu har domen kommit. Sex personer döms för mord. Fem av dem får fängelse på livstid, däribland exflickvännen. Den sjätte döms, på grund av sin ålder, till fängelse i 14 år.

I ett pressmeddelande skriver rätten att de anser att det är bevisat att dessa sex personer "tillsammans och i samförstånd med våld har fört bort offret i syfte att beröva honom livet och därefter misshandlat honom för att sedan genom strypning ha bragt honom om livet; allt i enlighet med gärningsbeskrivningen. De döms för mord, varvid människorovet konsumeras".

Tingsrätten friar de två personer som stod åtalade för medhjälp till människorov och mord respektive skyddande av brottsling, grovt brott.

Rätten om bilderna: "Katastrof"

I en sammanfattning i domen skriver rätten att de bilder som lades ut på Facebook "blev en katastrof, uppenbarligen" för exflickvännen och hennes exmake samt familjerna. "Det var dessa bilder och spridningen av dem som var den utlösande faktorn till att Ramin mördades".

De skriver vidare att "enligt tingsrättens bedömning var det spridningen av fotografiet/fotografierna som var det avgörande motivet för att döda Ramin och det stämmer väl överens med vad som framkommit om synen på familjens och den äkta mannens upprättande av sin heder".

LÄS OCKSÅ: GP AVSLÖJAR: 527 unga offer för hedern
UNIK DATABAS: Här kan du läsa om alla 527 fall

Exflickvännens dödsfälla

Rätten anser att kvinnans roll som "lockfågel" varit en "absolut förutsättning för att kunna föra bort och sedan döda Ramin".

Ett livstidsstraff kräver att tingsrätten anser att det finns en rad försvårande omständigheter. I detta fall tar rätten upp det faktum att mordet "föregicks av ett bortförande". Att Ramin inte hade möjlighet att fly. Gärningsmännen var i ett numerärt överläge. Gärningen var noggrant planerad och präglad av "förslagenhet, särskilt (exflickvännen) när hon lurade honom i dödsfälla". De anser också att han måste ha haft en oerhörd dödsångest samt att han varit jagad och rädd för sitt liv under hela våren. De anser därför att det inte finns möjlighet att döma till ett lindrigare straff än fängelse på livstid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.