Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/10

Ex-pojkvännen häktad för mordet på Tova

Under torsdagen häktades den 22-åring som misstänks ha mördat Tova Moberg i Hudiksvall. Han häktades på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

Enligt uppgift är mannen Tova Mobergs expojkvän, som tidigare i år anmäldes för att ha misshandlat henne. Han nekar till brott. När mannen fördes in till häktningsförhandlingen vägrade han initialt att ta av sig den filt han bar över huvudet. Domaren Christer Forsberg bad honom att ta av sig filten.

– Det är inga fotografer här, sa han.

När han tog filten från huvudet visade sig en lång och kraftigt byggd person, med spretigt hår. Han var blek i uppsynen då han klädde av sig den stora, gula filten. Åklagaren begärde mannen häktad.

– Min klient förnekar all inblandning i det här. Han har ingen kännedom om vad som har hänt Tova, sa mannens advokat Bo Karlsson.

Förhandlingen pågick bakom stängda dörrar. Efter nästan en timmes förhandling kom utslaget.

– 22-åringen häktas, misstänkt för mord på sannolika skäl, till den 1 juni, meddelade domaren Christer Forsberg.

 

"Dödades genom yttre våld"

Tova Mobergs kropp hittades sent i måndags kväll i en sjö bredvid en fastighet strax utanför Hudiksvall. Hon hade då senast setts vid 21.30-tiden på lördagskvällen. Natten till måndagen greps och anhölls tre män – då misstänkta för människorov.

Åklagaren Christer Sammens tes är att Tova Moberg dödades någon gång under natten till söndagen. Han uppger att hon troligen inte dog i vattnet där hennes kropp hittades.

– Hon dödades genom yttre våld, ja, det är min uppfattning, säger han.

Christer Sammens menar vidare att det är osäkert om de två andra personer som greps och anhölls, men som nu är släppta, alls har något med det misstänkta mordet att göra.

 

"Det berör alla"

Tova Moberg förberedde sig för att om bara några veckor ta studenten på Bromangymnasiet. Gymnasieskolan är stängd för medierna och för att hålla obehöriga ute är endast huvudentrén öppen.

– Alla har gemensamma vänner, så det berör alla, säger David Klefbom, jämnårig med Tova Moberg, när TT träffar honom utanför Bromangymnasiet.

LÄS OCKSÅ: Starka känslor under ljusmanifestation

Eleverna erbjuds stöd och verksamhetschefen Urban Wickman berättar att många brottas med svåra frågor.

– Det är "varför" och "hur kunde det här hända", säger han.

– I går hade vi studentfotografering här. Det är en stor sorg, samtidigt som något som ska vara en enorm glädje.

 

Minnesrum i skolan

Ett minnesrum har ställts i ordning inne i skolan och ett antal elever har valt att stanna hemma.

– Men vi uppmanar alla att komma till skolan för det är här gemenskapen finns, säger Urban Wickman.

De andra två männen som greps misstänkta för människorov är släppta på fri fot. Enligt åklagaren Christer Sammens verkar de inte ha varit inblandade.

– Min uppfattning är att man har en någorlunda bra bild av vad som inträffat. Men utredningen har inte pågått så länge, säger han.

Under onsdagskvällen hölls en ljusmanifestation vid badhuset i Iggesund för att hedra Tova Mobergs minne. Hundratals människor kom för att tända ett ljus och delta i en tyst minut, skriver flera medier.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.