Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett bostadsområdet i Hofors spärrades av sedan ett misstänkt farligt föremål upptäckts. Arkivbild.
Ett bostadsområdet i Hofors spärrades av sedan ett misstänkt farligt föremål upptäckts. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Evakuerade i Hofors fick återvända hem

Nationella bombskyddet har undersökt bostaden i Hofors där polisen misstänkte att ett farligt föremål fanns, utan att hitta något.
Avspärrningarna har hävts och boende i närheten tillåts återvända hem.

I samma bostad i Hofors greps en efterlyst man under lördagskvällen – och polisen avlossade varningsskott.

En stor insats pågick under söndagen i bostaden som tillhör den gripne mannen. Detta efter att polisen under förmiddagen fick uppgifter om ett misstänkt farligt föremål i bostaden.

Men när Nationella bombskyddet undersökte lägenheten under eftermiddagen hittades inget farligt föremål. Därför hävs nu de väl tilltagna avspärrningarna kring bostaden.

Polisen ska vara kvar och arbeta på platsen, men det ska inte finnas någon fara för allmänheten. De boende i ett 30-tal bostäder i närheten som evakuerats har därför kunnat återvända hem, skriver polisen på sin hemsida.

Exakt vad polisen letade efter och varför är oklart. Enligt Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen, var det en samlad bedömning baserad på händelserna under lördagskvällen och på förhör med den gripne mannen.

– Men exakt vad som sagts i förhör kan jag inte gå in på, säger Magnus Jansson Klarin.

Sköt varningsskott

Mannen som äger bostaden greps under lördagskvällen, och i samband med gripandet sköt polisen ett varningsskott.

Den gripne mannen var efterlyst och anhållen i sin frånvaro efter att ha hotat Kronofogdens personal. Vid 21-tiden på lördagskvällen skulle en polispatrull gå in i mannens bostad för att gripa honom.

– Då möter han upp patrullen med vapen och hotar att skjuta, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen i region Mitt.

I samband med detta avlossar polisen sitt varningsskott och avväpnar mannen.

Händelsen har lett till en anmälan om hot mot tjänsteman och en teknisk undersökning genomförs i bostaden under dagen.

– För att se om det kan finnas fler vapen, säger Magnus Jansson Klarin.

Backade in i bil

Det tidigare hotet mot Kronofogdens personal, som skedde den 21 oktober, rubriceras som hot mot tjänsteman – men även förgripelse mot tjänsteman.

– Det var två tjänstemän som var på plats på adressen i Hofors för att verkställa en utmätning av en bil. Då reagerar bilens ägare (den nu gripne mannen, reds. anm.) genom att bli aggressiv. Han tar en annan av sina bilar och backar in i Kronofogdens bil, och hotar även en tjänsteman med tillhygge innan han avviker från platsen.

Klara Stefansson/TT

Lucas Brischetto/TT