Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Europakonventionen kan slå ned på S-förslag

Socialdemokraterna går till val på att förbjuda religiösa friskolor. Partiet menar att de inte hör hemma i svensk skola. Men enligt Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kan förslaget krocka med Europakonventionen.
– Men kommer utredningen jag har tillsatt fram till att det här går att ändra kommer vi pröva det, säger han.

Socialdemokraterna har redan ett kongressbeslut på att konfessionella inslag inte ska få förekomma i skolan. Nu lyfter partiet fram och utvecklar beslutet till ett vallöfte om att helt förbjuda religiösa friskolor, skriver TT.

I dag är det förbjudet med konfessionella inslag i undervisningen, men det är tillåtet på exempelvis morgonsamlingar och aktiviteter under lunchrasten.

– Med den politik vi går till val på kommer det också att bli förbjudet med konfessionella inslag på den övriga skoldagen, säger gymnasieministern Anna Ekström (S).

Hon säger att de är livrädda för segregationen i det svenska skolsystemet.

– Och vi ser att vi med religiösa friskolor också får en segregation som är på religiös grund. Så vill vi inte ha det.

Enligt S bidrar de religiösa skolorna till att öka segregationen och öka klyftorna i samhället, och dessa problem har tilltagit under de senaste åren.

– De marknadsför sig genom att erbjuda religiös uppfostran eller tävlan om vem som bäst kan recitera religiösa skrifter. Och de marknadsför sig faktiskt utifrån affärsidén att öka segregationen i den svenska skolan, säger civilministern Ardalan Shekarabi.

Förslaget kan bryta mot konvention

Men Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger till GP att Europakonventionen troligtvis kräver att Sverige tillåter konfessionella aktörer att driva skola och att tidigare tolkningar av konventionen har kommit fram till att ett generellt förbud inte är möjligt.

Förra veckan tillsatte han en utredning om regelverket för konfessionella inslag i skolan som ska titta på om lagen behöver skärpas. Utredningen ska också granska just hur Europakonventionen bör tolkas, enligt Gustav Fridolin.

– Det S föreslår är att man ska ändra i den paragraf som ger tillåtelse till friskolor att vid sidan av undervisningen ha frivilliga konfessionella inslag. Utredaren är helt fri att titta på den paragrafen. Kommer han fram till att det går att ändra kommer vi pröva det.

Oavsett slutsats går det att ställa högre krav på och utesluta en del aktörer som vill driva och driver skolor, enligt Gustav Fridolin.

– Att vi inte har gjort det är helt absurt. Det är en konsekvens av den skollag vi fick 2011.

Han vänder sig mot att en del aktörer idag sannolikt inte skulle klara en granskning för att få föreningsbidrag eller hyra en kommunal lokal, men ändå får driva skola.

Varför utesluts inte skolor oftare??

– Sverige har kanske världens mest liberala friskolesystem. Men vi lägger nu fram lagkrav på att man ska titta på lämplighet vad gäller exempelvis ekonomi. Det har inte heller gjorts innan. Man har haft en idé om att det räcker att granska själva skolan.

– När huvudmän faktiskt inte vill jobba med mänskliga rättigheter eller jämställdhet ska man inte driva skola.

Utredningen får året ut på sig att ta fram ett förslag på hur en ny lagstiftning kan se ut.

– Det kommer att innebära att en del aktörer som driver skola idag inte kommer få göra det längre, säger Gustav Fridolin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.