EU vill skydda bandmaskfria länder

ANNONS
|

Från årsskiftet kan svenska hundägare bli tvungna att avmaska sina hundar varje gång de reser till Finland eller tre andra länder som är förskonade från dvärgbandmask. Men det är inte säkert att förslaget från EU-kommissionen blir verklighet.

Kommissionen föreslog i förra veckan att hundägare som från 1 januari 2012 reser till Finland, Storbritannien, Irland och Malta måste avmaska hunden före avresan. Uppgiften på utförd avmaskning ska föras in i hundens pass.

Rävar eller hundar får i sig parasiten från smågnagare. Via rävens eller hundens avföring sprids parasitens ägg i naturen. Äggen smittar sedan gnagare och bandmasken utvecklas i djurets lever. På så sätt skapas en rundgång i smittspridningen. Människan kan smittas vid kontakt med infekterade hundar.

Smittan är mycket ovanlig. Enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet drabbades 50 personer i EU av sjukdomen som orsakas av parasiten dvärgbandmask under 2008. Det lömska är att det kan ta 10–15 år innan sjukdomen utvecklas och den kan då vara mycket svårbehandlad. I värsta fall kan den leda till döden. (TT)

ANNONS