EU:s utrikeschef lovar att EU jobbar för svenskens frigivning. Arkivbild.
EU:s utrikeschef lovar att EU jobbar för svenskens frigivning. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo/AP

EU: Vi ger oss inte förrän svensken är fri

EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att EU jobbar "outtröttligt" för att den svensk som gripits i Iran ska friges.

ANNONS
|

Borrell namngav mannen och bekräftade i samband med ett möte i Spanien att svensken, som är i 30-årsåldern, arbetar som EU-diplomat.

– Jag vill verkligen understryka att jag personligen och hela mitt team på alla nivåer i tätt samarbete med svenska myndigheter och mannens familj har tryckt på för att Iran ska frige honom, säger Borrell.

Han betonade att ärendet ligger högt på EU:s agenda.

– Vid varje diplomatiskt möte, på varje nivå, har vi lyft frågan. Outtröttligt. Vi slutar inte förrän han är fri.

Under måndagen spreds uppgifterna om att den svenske EU-diplomaten gripits i Iran och nu suttit fängslad i 500 dagar. Svenska UD bekräftade uppgiften och senare uttalande sig även utrikesminister Tobias Billström (M) i frågan.

ANNONS

"Regeringen har arbetat och arbetar mycket intensivt med fallet. Personen i fråga är godtyckligt frihetsberövad och ska därmed släppas omedelbart", skrev han i ett uttalande till SVT.

Den svenske diplomaten greps i april 2022, misstänkt för spioneri. Gripandet skedde kort efter en livstidsdom för iraniern Hamid Noury i Sverige och flera experter anser att Iran vill använda svensken som ett sätt att sätta tryck på Sverige för att få Noury överlämnad till Iran.

ANNONS