Soldater från västsahariska Polisario under en militärparad i staden Tifariti. Arkivbild.
Soldater från västsahariska Polisario under en militärparad i staden Tifariti. Arkivbild.

EU-nämnden hejdar regeringen om Västsahara

Den känsliga frågan om Västsahara gör att riksdagens EU-nämnd hejdar regeringen när det gäller omförhandling av EU:s handelsavtal med Marocko. Ingen dramatik, enligt regeringen, som dock inte kan ge EU-kommissionen grönt ljus som planerat.

ANNONS
|

Tanken var, före EU-nämndens sammanträde på onsdagen, att regeringen på nästa ministermöte skulle kunna säga ja till kommissionens förslag till förhandlingsmandat. Men en enig nämnd gör klart att mer tid och information behövs innan den kan ge klartecken.

Jens Holm, företrädare för Vänsterpartiet, anser att det ytterst är en demokratisk fråga. Nämndens ledamöter fick först på onsdagsmorgonen ta del av förslaget till mandat och handlingarna kan bara läsas hos EU-nämnden.

Orimligt beslut

- Att med så kort varsel och under de förutsättningarna fatta beslut är inte rimligt, säger Holm.

ANNONS

Frågan om Västsahara, som ockuperas av Marocko sedan mer än 40 år, är mycket känslig. Strax före jul förra året underkände EU-domstolen unionens handelsavtal med Marocko eftersom det inkluderade Västsahara och produkter därifrån. Domstolen slog fast att EU inte kan ha ett avtal med Marocko om varor från ett annat område där folket inte har haft makt över avtal som rör deras område. Kritikerna till mandatet för omförhandling misstänker att kommissionen åter vill att varor från Västsahara ska omfattas av avtalet med Marocko.

Knapp UD-kommentar

Jens Holm anser att mandatet verkar mycket luddigt formulerat och det på ett sätt som gör det möjligt att runda västsaharierna och dess företrädare Polisario och, som han beskriver det, fortsätta "plundring" av Västsahara.

Regeringen, genom utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Pezman Fivrin, bekräftar att en ny kontakt ska tas med nämnden före beslut i Bryssel. Varken Wallström, EU-minister Ann Linde (S) eller någon statssekreterare uppges kunna kommentera den kritiken mot mandatets innehåll.

TT

Fakta: Västsahara

Västsahara är ett område vid Atlantkusten, söder om Marocko och nordväst om Mauretanien

Västsahara har varit spansk koloni men ockuperas till största delen av Marocko sedan 1975.

FN fastslog 1975 att området tillhör västsaharierna, inte något annat land, och 2016 bekräftades den synen av en dom i EU:s domstol.

I mars 2016 utvisade Marocko den civila delen av en FN-insats i Västsahara för att FN:s generalsekreterare hade talat om att Marocko ockuperar Västsahara.

Domen slog fast att EU:s handelsavtal med Marocko inte kunde omfatta Västsahara eftersom det är ett separat område, inte en del av Marocko.

EU-kommissionen har begärt ett nytt mandat inför förhandlingar med Marocko om ett omförhandlat avtal mellan EU och Marocko.

Källa: UD

ANNONS