Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stalltipset från EU-minister Hans Dahlgren (S) är att Storbritannien lämnar EU på ett ordnat sätt den 29 mars. Arkivbild.

EU-ministern tror på brexit i mars

Trots alla stötestenar tror Sveriges nye EU-minister att Storbritannien kommer att lämna EU på ett ordnat sätt om knappt två månader.

Den 29 mars är det tänkt att Storbritannien ska lämna EU, men in i det sista är det oklart om tidsplanen håller. Den brittiska premiärministern Theresa May lyckades inte få stöd i parlamentet för det framförhandlade utträdesavtalet. Tvärtom åkte hon på ett svidande nederlag.

May åker till Bryssel på torsdag för att försöka omförhandla avtalet, men än så länge har de 27 övriga EU-länderna sagt nej och visat enad front.

- Det är inte tal om att omförhandla själva avtalet, säger EU-minister Dahlgren.

Tydligare språk

Däremot kan han tänka sig att EU förtydligar att ingen önskar att man ska behöva använda sig av den nödlösning som förhandlats fram för att hålla gränsen mellan Irland och Nordirland öppen, det som kallas backstop på brexitspråk.

- Kanske skulle vi kunna säga det på ett bättre och tydligare sätt om man önskar något klargörande från brittisk sida, säger Dahlgren.

Frågan är om det räcker för britterna eller om landet kraschar ur EU utan avtal.

- Det finns en betydande risk för avtalslöst utträde, säger Dahlgren.

Om detta skulle hända kommer tullar att införas mot Storbritannien på natten mellan den 29 och 30 mars, en hård gräns uppföras mellan Nordirland och EU-landet Irland och unionen riskerar också att gå miste om de minst 400 miljarder kronor som britterna lovat att betala till EU.

- Det blir dyrt, jobbigt och besvärligt, sammanfattar Dahlgren.

Vill undvika kaos

Men hans huvudscenario är ändå att det i elfte timmen går att komma överens. Varken EU eller den brittiska regeringen önskar ett kaotiskt utträde.

Det talas också om att skjuta upp utträdet för att ge mer tid, vilket Dahlgren kan tänka sig om det finns goda skäl för det. Men han bedömer ändå att Theresa May är angelägen om att leverera den brexit som hon lovat.

- Det är svårt att säga vad som kommer att hända, men mitt stalltips är att vi fortfarande kan räkna med ett ordnat utträde den 29 mars, säger Hans Dahlgren.