EU-kommissionen vill att Sverige fullt ut inför systemet med europeiska arresteringsorder. Arkivfoto.
EU-kommissionen vill att Sverige fullt ut inför systemet med europeiska arresteringsorder. Arkivfoto. Bild: Alastair Grant/AP/TT

EU kräver svar om arresteringsorder

ANNONS

Sverige får två månader på sig för att se till systemet med europeiska arresteringsorder införs fullt ut. Annars hotar EU-kommissionen med vidare åtgärder, som kan landa i EU:s domstol.

En formell överträdelseprocedur inleddes på onsdagen då liknande krav även framfördes till Cypern och Tyskland. Framför allt anser kommissionen att de tre länderna har sett till att egna medborgare behandlas mer välvilligt än invånare från andra EU-länder när det gäller arresteringsordern, och att man infört villkor för att vägra att acceptera order som inte finns i det gemensamma beslutet.

EU-kommissionen är även kritisk mot hur Sverige agerat kring EU-regler för att bekämpa rasism och främlingsfientlighet. Också här vill man ha svar från Sverige – och även Belgien, Bulgarien, Finland och Polen – inom två månader, innan man bestämmer hur man ska gå vidare.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS