Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I staden Mati öster om Aten i Grekland rasar skogsbränder.

EU: Ingen konkurrens mellan Sverige och Grekland

EU har koordinerat det största hjälpsamarbetet någonsin för att bekämpa Sveriges bränder. Samtidigt har minst 50 personer omkommit i skogsbränder i Grekland, som också har begärt hjälp. Men enligt EU blir det ingen konkurrens om hjälpen mellan länderna.

- Situationen kan förändras, men det är upp till de nationella myndigheterna att ta itu med situationen. En del hjälp kanske inte behövs mer och om mer hjälp behövs får man skicka en ny begäran, säger Carlos Martin Ruiz De Gordejuela, talesperson hos Europeiska kommissionen med ansvar för frågor om internationellt samarbete och civilt skydd, till TT.

"Råder ingen konkurrens"

Han förklarar att hjälpen till Grekland är en annan än den till Sverige.

- Det råder ingen konkurrens. Vi har fått erbjudanden från Spanien, Bulgarien och Cypern om att hjälpa Grekland.

Carlos Martin Ruiz De Gordejuela kallar hjälpen till Sverige för "exceptionell" och menar att det inte finns någon anledning till att jämföra den med det stöd som Grekland får.

- Hjälpen är skräddarsydd. Den beror på situationen. Hittills har vi varit kapabla till att förse Grekland med vad de frågade efter. Men situationen kan förändras.

"Arbetat 24 timmar om dygnet"

I ett pressmeddelande skriver Europeiska kommissionen att man hittills har skickat sju brandplan, sju helikoptrar, 60 fordon och en personalstyrka på över 340 personer till Sveriges bränder. Hjälpen kommer från Italien, Frankrike, Tyskland, Litauen, Danmark, Portugal, Polen och Österrike.

"Vi har arbetat 24 timmar om dygnet för att hjälpa Sverige. Det är vår plikt i ett Europa som skyddar och som finns nära sina medborgare. Under den senaste veckan och helgen har en rekordnivå av EU-stöd mobiliserats. Bränderna i Sverige visar att klimatförändringarna är på riktigt och att inget land är immunt mot naturkatastrofer", säger EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides i pressmeddelandet.