Prischock på snus väntar, om ett nytt EU-förslag blir verklighet.
Prischock på snus väntar, om ett nytt EU-förslag blir verklighet. Bild: Geir Olsen

EU-förslag kan ge prischock på lössnus

En dosa lössnus kan komma att kosta 120 kronor – om ett nytt EU-förslag blir verklighet. Det uppger Aftonbladet, som läst ett läckt dokument om förslag till ny punktskatt på tobak.

ANNONS
|

Snusskatten kommer, enligt förslaget, att tredubblas. Följden skulle bli att priset på en dosa portionssnus skulle öka med omkring 34 kronor. Före en dosa lössnus skulle prisökningen bli ännu större, ungefär 62 kronor, enligt Aftonbladet.

Förslaget som tidningen tagit del av är ännu inte offentligt och kommunicerat. Enligt Aftonbladet ska innehållet offentliggöras under december och efter det tas upp till debatt i medlemsstaterna.

– Den redan hårt beskattade svensken tycks tåla en hög grad av överförmynderi. Men här tror jag faktiskt vi passerar gränsen, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match till Aftonbladet.

Han jämför med andra produkter.

– Tänk om EU skulle bestämma sig för att höja skatten för den italienska parmaskinkan eller det tyska ölet. Detta är i princip samma sak. I snusfrågan har EU valt att bortse från principen om medlemsstatens självbestämmande, säger han.

ANNONS

Sverige är det enda landet i EU där snus får tillverkas och säljas. Undantaget står inskrivet i Sveriges anslutningsfördrag till EU.

Swedish Match har drivit frågan om att göra snusförsäljning tillåten i resten av EU i domstol, men hittills utan framgång.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS