Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mer än 80 procent svarade i en EU-enkät att de är emot sommartid, enligt den tyska tidningen Westfalenpost. Arkivbild.

EU-enkät: Majoritet mot sommartid

Motståndet mot sommartid är massivt inom EU – i alla fall om man ska tro resultatet av en rådgivande enkät som EU-kommissionen gjort via internet.

På en särskild sajt har EU-medborgare kunnat gå in och svara bland annat på om man upplever tidsomställningen vår och höst som positiv eller negativ och varför man vill slopa eller behålla sommartiden. Bland de 4,6 miljoner svarande ville mer än 80 procent skrota tidsomställningen under sommarhalvåret.

EU-kommissionen har inte offentliggjort resultatet, men den tyska tidningen Westfalenpost har tagit del av det i förväg. Flertalet av dem som deltog i omröstningen, tre miljoner, var tyskar. Det är sedan tidigare känt att en majoritet av tyskarna är emot sommartid, skriver Sydsvenskan.

Även svenskar har överlag svårt för tidsomställningen, enligt en opinionsundersökning som Ipsos gjorde för Dagens Nyheter i våras. Bland de drygt 1 000 tillfrågade ville 37 procent ha sommartid hela året, medan 29 procent hellre ville ha normaltid året runt och 26 procent ville fortsätta som vi har det i dag.