EU: "En attack mot oss alla"

Stöd och kondoleanser strömmar in från ledare runt om i världen efter händelserna i Stockholm. Ryssland beklagar samtidigt svensk brist på samarbete mot terror.

ANNONS
|

"En attack mot något av våra medlemsländer är en attack mot oss alla", konstaterar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande där han framför sina kondoleanser till de drabbade.

"En av Europas mest vibrerande och färgglada städer tycks ha slagits av dem som vill den, och hela vår livsstil, illa", skriver Juncker, som utlovar EU:s stöd "på alla sätt vi kan".

"Denna eftermiddag har jag mitt hjärta i Stockholm", twittrar i sin tur EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

Folkets motståndskraft

Från Bryssel kommer också hälsningar från Belgiens premiärminister Charles Michel.

"En ledsam dag, men vi tror på det svenska folkets motståndskraft", twittrar Michel.

ANNONS

När Belgien i fjol drabbades av terrordåden i Bryssel fanns två svenskor bland de totalt 32 döda på Zaventem-flygplatsen och tunnelbanestationen Maelbeek. Dessutom inväntar en svensk medborgare rättegång som en av de närmast inblandade i Bryssel-dåden.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau fördömer attacken.

"Kanada sörjer med våra svenska vänner i denna svåra tid och erbjuder allt tänkbart stöd", skriver Trudeau i ett uttalande.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer dådet och uttrycker förhoppningar om att den eller de som är ansvariga skyndsamt kan ställas till svars.

Ryssland beklagar

Från Ryssland har president Vladimir Putin skickat telegram.

"Folket i vårt land känner av egen erfarenhet till den internationella terrorismens förfärligheter", skriver Putin till kungen, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Samtidigt kommer tämligen syrliga kommentarer från Konstantin Kosatjov, som är ordförande i det ryska överhusets utrikesutskott.

- Vi sörjer tillsammans med Sverige. Vi är redo för samarbete. Men Sverige är inte det. Det ligger på riksdagsledarnas och partiernas samveten, eftersom de konstant avvisat alla förslag om kontakt, säger Kosatjov till Interfax.

Sorgens dag

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen säger att det är en sorgens dag.

ANNONS

"Det gör ont i hela hjärtat att vårt svenska broderfolk har blivit utsatt för ett så avskyvärt angrepp. Ett fegt försök att försöka undertrycka oss och vårt fredliga sätt att leva i Skandinavien", säger han i ett uttalande.

"Det är en sorgens dag. Men det är också viljans dag, en vilja att bekämpa mörkret", fortsätter han.

Hans tankar är hos offren och deras anhöriga. Han har gett sina kondoleanser till statsminister Stefan Löfven.

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS