Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Liberalernas EU-parlamentsledamot Jasenko Selimovic. Arkivbild.

EU-domstolen: Rätt att pricka Selimovic

Processen gick rätt till då EU-parlamentet för två år sedan gav EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (L) en prickning för trakasserier av sin egen personal. Detta konstaterar EU-domstolens första instans – varpå Selimovic meddelar att han ställer in sin kandidatur i valet nästa år.

Liberalernas EU-parlamentariker Jasenko Selimovic prickades av parlamentet för psykiska trakasserier av sin egen personal i november 2016. Han har dock drivit fallet vidare till tribunalen, EU-domstolens första instans.

Selimovic hävdar att han inte begått de gärningar han anklagats för, och att processen varit rättsosäker – han har inte konkret fått veta vad han stått anklagad för, och har inte heller haft möjlighet att bemöta anklagelserna.

Blev underrättad

Nu slår tribunalen fast att utredningen visst gick rätt till, att Selimovic blev underättad om de händelser som låg bakom anmälningarna, och att beslutet om prickning därmed var rättfärdigat.

"Mot bakgrund av det anförda ska talan ogillas i sin helhet", skriver domstolen, som även meddelar att parlamentarikern nu också måste betala rättegångskostnaderna.

Selimovic reagerar med besvikelse och meddelar att han inte kommer att kandidera till Europaparlamentet i nästa val i maj 2019.

"Jag är medveten om att överklagandet kommer att ta lång tid och inser att processen inte är förenlig med en kandidatur för fortsatt politiskt arbete", skriver han i ett pressmeddelande, och fortsätter att hävda sin oskuld:

"Jag har aldrig trakasserat någon och jag har bevis på att anmälarna har fabricerat sina anklagelser".

Ersatte Marit Paulsen

Det var när Jasenko Selimovic efterträdde Marit Paulsen våren 2015 som konflikten eskalerade. Selimovic tog över Paulsens stab, bestående av fyra personer, men bestämde sig för att byta ut hela personalen – vilka i sin tur hävdade att de utsatts för trakasserier.

Enligt uppgifter till TT ska de ha beskyllts för att sabotera Selimovics arbete, ställts inför olika konspirationsteorier och utsatts för psykiska trakasserier som bröt ned självkänslan.

Selimovic anmäldes till EU-parlamentets särskilda kommitté, varpå talmannen beslutade att ge Selimovic en reprimand "i enlighet med paragraf 166 för ett uppträdande som utgjort psykiska trakasserier".