Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap. Arkivbild.

Ett "aktningsvärt försök" att skapa lugn

Moderatledaren Ulf Kristerssons tal på stämman i Örebro var ett steg på vägen för att skapa lugn, anser statsvetaren Jonas Hinnfors. Han kallar det ett aktningsvärt försök att börja få ihop partiet.

- Givet de spänningar som har varit i Moderaterna var det ett ganska skickligt tal för att försöka skapa en gemensam berättelse som har två tyngdpunkter, dels i det liberala, dels i det konservativa, säger Jonas Hinnfors till TT.

- Det här var ett tal som gav någonting åt olika riktningar i partiet. Han gjorde det med positiva markörer. Han lyfte in ett antal bilder och exemplifieringar som nog kan tilltala olika delar av partiet och därmed kunna börja fungera som överbryggande.

M har haft ett jobbigt år med interna bråk och dalande opinionssiffror.

- En av en partiledares främsta uppgifter är att skapa lugn i partiet. Det här var ett aktningsvärt försök att börja arbetet att få ihop partiet.

Att Socialdemokraterna är M:s huvudmotståndare framgår tydligt, enligt Hinnfors.

Han påpekar också att Sverigedemokraterna inte nämndes i talet. En förklaring till det är att diskussionerna om ett eventuellt samarbete har skapat sår internt.

- Ett sätt att ta i den frågan är att faktiskt strunta i den och lyfta fram positiva saker i stället, att lyfta fram att det här är det vi vill, säger Jonas Hinnfors.