Ericsson satsar på molntjänst

ANNONS
|

Ericssons kunder, operatörerna, har på senare år i många fall haft svårt att utveckla tjänster som ligger vid sidan av att förse kunderna tillgång till näten. Datalagring i det så kallade molnet är ett bra exempel. Oavsett om det handlar om foton, filmer eller andra former av datalagring så är det i dag enkelt att utnyttja Googles, Apples eller Microsofts tjänster.

Gjort för marknaden

Ericsson och Intel har nu tagit fram lösningar så att varje operatör kan bygga upp en egen säker molntjänst.

-Vi kommer att bygga datacenter som fungerar på samma sätt som de andra lagringstjänsterna. Skillnaden är att vi gör det för marknaden medan de andra gör det för sig själva. Våra kunder ska kunna konkurrera med lika bra teknik, förklarade Ericssons vd Hans Vestberg.
Mindre, billigare, snålare

Ericsson har också stora förhoppningar på sitt nya Radio System som lanseras under tredje kvartalet i år. I princip är det ett helt nytt system med basstationer som ersätter och kompletterar 6 000-systemet som lanserades för 6 år sedan och som i dag sitter i alla Ericssons nätverk. Skillnaden är att de nya komponenterna är mindre, vilket uppskattas när operatörerna behöver bygga ut i trånga och dyra statsmiljöer. Det är också energisnålare och billigare för operatörerna.

ANNONS
Striden med Apple

På presskonferensen fick Vestberg givetvis frågor om patentstriden med Apple som nu går till domstol. Han upprepade att Ericsson är ledande i branschen när det kommer till patent och att industrins framgångar bygger på att alla betalar för sig. Han vill inte svara på frågan vad som händer med Ericsson om fler av de stora kunderna väljer att också börja bråka.

-Det här är viktigt för hela industrin. Det finns en dynamik tack vare att vi delar med oss av teknologin. Det har hänt förut att vi inte kommit överens med bolag och vi får se hur det går innan vi drar några slutsatser, säger Vestberg till TT.

Ericsson levererar utrustning och tjänster inom telekommunikation. Över 40 procent av världens mobiltrafik går genom nät som levererats av Ericsson och företaget levererar support till mobilnät som förser fler än 2,5 miljarder abonnenter med tjänster.

Ericsson har fler än 118 000 medarbetare som arbetar för kunder i över 180 länder.

Källa: Ericsson (TT)

ANNONS