Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Erica, 29, fick huvudvärk - visade sig vara stroke

Småbarnsmamman Erica drabbades av plötslig huvudvärk som inom loppet av några timmar blev värre och värre. Det slutade med en ambulansfärd till sjukhuset, där hon fick en stroke. – Innan har jag retat mig på småsaker. Men efter det här har jag insett hur lite sådant betyder, säger Erica Froms Yildirim.

29-åriga Erica Froms Yildirim var på mamma-barn-träning med sin nio månader gamla dotter i början av juni i somras. Efteråt kände hon sig trött och hade lite ont i huvudet, men tänkte att det säkert berodde på lågt blodsocker eller solsting. Hon gick hem för att vila, men huvudvärken gick inte över. Det skulle visa sig vara början på en händelse som skulle förändra hennes liv, något som Gefle Dagblad också har berättat om.

– Min syster skulle precis gå ut med min dotter på promenad, så att jag kunde få vila en stund. Då såg hon att något var fel. Jag grät för att jag hade så fruktansvärt ont i huvudet. Sen kastade jag mig på golvet och började kräkas, säger Erica.

Ericas syster ringde ambulansen som körde henne till akuten. Röntgen visade att ett kärl hade vidgat sig och orsakat en blödning i lillhjärnan. Det behövde åtgärdas så fort som möjligt och en timme senare var Erica på väg till Uppsala för att opereras. 

Viktigt med positivt bemötande

Efter operationen kändes det snarare sämre än bättre.

– Jag kunde inte fokusera blicken. Ögonen bara snurrade i huvudet, säger Erica.

Hon fick reda på att det hade bildats en blodpropp när det vidgade kärlet skulle täppas till under operationen. Det hade i sin tur orsakat en stroke. Varför hon som fullt frisk 29-åring drabbades av hjärnblödning och stroke vet varken Erica eller läkarna säkert.

– Det säger att det kan var medfött, men ingen vet säkert. 

Hon frågade en läkare på sjukhuset om hon skulle få tillbaka den bortdomnade högra sidan av kroppen.

– Hon svarade verkligen inte särskilt hoppingivande. Jag blev ledsen och började gråta och då såg hon mest besvärad ut och gick därifrån. 

Fram till dess hade Erica varit positiv och hoppfull, men efter läkarens bemötande rasade hela hennes värld. Erica, som själv är undersköterska, kände efter det hur viktigt det är med ett positivt bemötande inom vården. Även när det inte finns några hoppfulla besked att ge.

"Tacksam för varje dag nu"

En dryg vecka efter stroken skrevs Erica ut från sjukhuset och fick komma till rehab i Sandviken. Då satt hon i rullstol, men sen gick återhämtningen ganska fort.Ganska snart kunde hon gå utan kryckor. 

– I dag är det mest problemen med balansen och tröttheten i hjärnan jag känner av. Ska man få en stroke och hjärnblödning är det på sätt och vis en bra förutsättning att vara ung och frisk i övrigt. 

Det är ingen som vet om Erica kommer att bli helt återställd i framtiden. Balansen går att träna upp genom träning och tröttheten kan bli bättre med tiden. Även om det kanske aldrig blir som det var innan känner Erica ingen bitterhet över det som har hänt.

– Jag är så tacksam för varje dag jag får med min dotter nu. Det blir lätt att man inte uppskattar det man har och vill ha mer hela tiden. Innan har jag retat mig på småsaker. Men efter det här har jag insett hur lite sådant betyder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.