Uppgörelsen med elbolagen har i dagarna blivit proposition som ska läggas fram för riksdagen. Arkivbild.
Uppgörelsen med elbolagen har i dagarna blivit proposition som ska läggas fram för riksdagen. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Eon krävde miljarder för att lösa effektbrist

Elbolaget Eon hotade med att inte investera för att lösa effektbristen i Skåne om man inte fick nyttja åtta miljarder av tidigare intäkter, rapporterar Dagens Nyheter.

ANNONS

En uppgörelse med regeringen ger elbolaget Eon åtta miljarder kronor extra för att lösa effektbristen i Skåne. Men redan nu löser myndigheten Svenska kraftnät elproblemet för en summa av 20 miljoner kronor fram till 2024, skriver Dagens Nyheter.

Energiminister Anders Ygeman (S) har i en uppgörelse gett elnätsbolagen okej att ta med så kallade outtagna intäkter för sammanlagt 28 miljarder kronor de närmaste tolv åren mot att de investerar i elnäten. För Eons del handlar det alltså om åtta miljarder kronor mer av elkunderna i vinster mellan 2020 och 2027 i Skåne.

Ygeman tror inte att man hade löst kapacitetsproblemen i Skåne utan den här uppgörelsen. Enligt DN framkommer nu att Eon hotade med att inte bygga ut effekten i Skåne med Svenska kraftnät om de inte fick igenom sina krav på ytterligare miljardintäkter.

ANNONS

– Det är ett antal saker som nätägaren Eon betalar i Svenska kraftnäts paket. De hade inte gjort det utan vårt gemensamma initiativ, säger Anders Ygeman och konstaterar att det inte är rimligt att ett elnätsbolag med 51 procents vinstmarginal agerar så.

Johan Mörnstam, chef för Eons nätverksamhet i Europa, vill inte svara på det som Ygeman påstår och kallar det en hypotetisk fråga.

Niklas Svahn/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS