Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wadas antidopningslabb i Sydkorea. Arkivbild.

Enkelt muskelprov ska kunna avslöja dopning

Med hjälp av en nål kan ett sytrådstunt muskelprov tas för att avslöja dopade idrottare, enligt forskare från Umeå universitet.

Muskelprov kan avslöja andra typer av illegala prestationsförbättrande substanser än blod- och urinprov, då muskeln bär med sig betydligt mer information, vilket bland annat kan avslöja bruk som skett för många år sedan, enligt Vetenskapsradion.

- Den profil som du har i muskeln är byggd på livslångt lärande. Vi har tecken på att bruket av anabola steroider sitter kvar i tio–femton år, kanske till och med livslångt, säger Christer Malm, professor vid idrottsmedicinska enheten vid Umeå universitet, till programmet.

Eftersom provet är så pass litet hoppas han att man också ska kunna utföra muskelbiopsi på barn, något som i dag inte är tillåtet. Det kan ge nya insikter i skillnader mellan barn och vuxnas muskler, och leda till säkrare träningsrekommendationer för barn och unga.

- Den vanliga biopsin kräver ett kirurgiskt ingrepp. Man måste snitta huden är par centimeter. Även om det är rätt smärtfritt är det ett ingrepp många drar sig för. Det här märks i princip inte, säger Malm till Vetenskapsradion.