Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det var vid lunchtid som kommunen gick ut med informationen om att vattnet bör kokas i flera områden i Enköping. Arkivbild.

Enköpingsbor uppmanas att koka vatten

Boende i Enköpings kommun uppmanas att koka dricksvattnet efter att prover visat på bakterier i vattnet i flera områden, skriver lokala medier.

- Vi har fått otjänligt vatten på delar av vårt dricksvattennät, så vi har gått ut med kokningsrekommendationer för det som kallas högzonen och ett antal kransorter, säger VA-chefen Danielle Littlewood, till SVT Nyheter Uppsala.

Kommunen gick ut med informationen runt lunchtid och även ett "Viktigt meddelande till allmänheten" (VMA) har skickat ut via Sveriges Radio och Sveriges Television.

Vad som kan ha orsakat föroreningarna i vattnet vill inte VA-chefen svara på innan hela bilden är klar. Men han betonar att det inte är livsfarligt att dricka vattnet.

- Vi har kollat med smittskyddsläkare och man kan bli magsjuk av bakterierna, men är man frisk och kry så märker man troligen inte ens av det. Är man osäker rekommenderar vi att man hör av sig till 1177, säger Littlewood till SVT.

Områden som drabbats är: Enköping, Skolsta, Grillby, Haga, Hjälsta, Säva, Lillkyrka och Örsundsbro, skriver Enköpings kommun på sin hemsida.