Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl säger att jordbruket drabbats enormt hård av höga priser på diesel och el, men kanske ännu mer av ökande kostnader för gödsel och sojafoder.
Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl säger att jordbruket drabbats enormt hård av höga priser på diesel och el, men kanske ännu mer av ökande kostnader för gödsel och sojafoder. Bild: Henrik Montgomery/TT

Enigt utskott bakom Centerkrav om stödmiljard till jordbruket

Svenska jordbrukare har drabbats hårt av höga priser på el, diesel och gödsel. Nu väntar sannolikt stödpengar, efter att finansutskottet ställt sig bakom Centerpartiets krav på en stödmiljard. Men hur regeringen kommer att ta frågan vidare är inte klart, enligt finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S).
– Det är för tidigt att säga, men det finns en gemensam vilja att titta på den här frågan.

ANNONS

Centerpartiet har sedan en tid tillbaka larmat om hur hårt prisökningar slagit mot jordbruken och gått ut med krav om att skjuta till en miljard kronor i stöd till sektorn.

– Jordbruket har drabbats av en exceptionell kris, ett slags fyrdubbel smäll som har eskalerat under ett år. Förutom högre diesel- och elpriser har man haft ännu mer dramatiskt ökade kostnader för gödsel och sojafoder, säger Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl (C).

Enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) handlar det om kostnadsökningar på 5,7 miljarder kronor. Martin Ådahl säger att krisen riskerar att få drastiska konsekvenser.

– Det är så allvarligt att jordbrukare överväger att dra ned på produktionen, för att det helt enkelt inte lönar sig. Så istället för att få ökad svensk livsmedelsproduktion, som vi vill ha, så riskerar vi att få lägre produktion och högre svenska matpriser, säger han.

ANNONS

Finansutskottet håller med

På sikt vill partiet se andra och mer långsiktiga lösningar, men här och nu handlar det om stödpengar. Och efter finansutskottets möte under torsdagen var Martin Ådahl nöjd. Det fanns ett brett stöd för att gå vidare.

– Vi är kanske inte överraskade, men glada över att alla ställde upp på vårt initiativ, säger han.

Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) säger att det i utskottet fanns ett stöd för att gå vidare med Centerpartiets förslag, men att det det är för tidigt att säga om det blir ett stöd och hur det i så fall ska utformas.

Regeringen jobbar med frågan

Anledningen är att regeringen redan gett Jordbruksverket i uppdrag att se över hur jordbrukssektorn drabbats av krisen och att man vill avvakta och se vad den granskningen kommer fram till.

– Vi vill höra hur regeringen ser på detta, om det finns ett behov och vad man kan göra, säger Åsa Westlund.

Jordbruksverket ska redovisa sitt uppdrag den 3 februari.

– Regeringen har uttalat att de vill få chansen att genomföra detta. Därför fattades inget formellt beslut i utskottet. Men alla uttalade sitt stöd för vårt initiativ och om regeringen inte agerar utifrån det här så får vi återkomma, säger Martin Ådahl.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS