Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
KU:s ordförande Andreas Norlén och vice ordförande Björn von Sydow (S). Arkivbild.

Enigt KU kritiserar Ygeman för faktaslarv

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) finns bland dem som får påpekanden av ett enigt konstitutionsutskott i årets granskning av regeringen. UD och regeringskansliet får en känga för undermålig hantering av offentliga handlingar.

- Inrikesministern är enligt min mening den som får skarpast kritik, säger KU:s ordförande Andreas Norlén (M) på en pressträff.

Ygeman kritiseras för att ha lämnat felaktiga uppgifter in en intervju om att regeringen skulle ha fått stöd av en enig riksdag för sin linje inför ett ministermöte i EU. Han får även kritik för att ha lämnat felaktiga uppgifter i en utfrågning med KU våren 2016.

Kolla fakta

- Det är angeläget för inrikesministern och hans medarbetare att man gör faktakontroller, säger KU:s vice ordförande Björn von Sydow (S).

Kulturministern får påpekanden om brister i tre ärenden: ett handlar om felaktiga uppgifter om reklamskatten i en debattartikel, ett om hanteringen och kontrollen av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism och det tredje om att hon vid ett EU-möte inte gjorde det hon hade kommit överens med EU-nämnden om att göra på mötet.

Regeringen kritiseras för att ansvariga ministrar hävdade att regeringen inte kunde säga nej till Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland, trots att det var möjligt. Där syftar KU på näringsminister Mikael Damberg (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och hennes företrädare Åsa Romson (MP).

Återkommande kritik

Totalt är det drygt en handfull ministrar som får påpekanden om brister i agerande eller handläggning. Bland dem finns försvarsminister Peter Hultqvist (S) och statsminister Stefan Löfven (S).

Regeringskansliet som kollektiv får kritik i några ärenden, dels om hanteringen av strandskyddsärenden, dels om hur regeringskansliet sköter diarier, diarieföring och hanteringen av allmänna handlingar, vilket är en återkommande kritik från KU.

Historisk enighet

De senaste tre åren har KU eftersträvat och lyckats presentera eniga betänkanden.

- Det är historiskt att vi i tre år varit eniga och ändå kunnat framföra kritik. KU lämnar vägledning för bra regeringsarbete, och det är en stor styrka för svensk demokrati om vi över parti- och blockgränser kan vara eniga om de principerna, säger Andreas Norlén.

- Hela det politiska livet tjänar på att vi inte har politiska konflikter kring den konstitutionella granskningen, säger KU:s vice ordförande Björn von Sydow (S).

Sverigedemokraterna (SD) är de enda som har reserverat sig i betänkandet. Det handlar om justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons försvar av rikspolischefen Dan Eliassons negativa uttalande om SD..