Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"En sorglig dag för demokratin"

Fiasko för omvalet. Och en sorglig dag för demokratin.

Det blev resultatet av omvalet i Västra Götaland. 43 procent av de 1,2 miljoner röstberättigade tog sig till vallokalen i går.


Detta är en svårförklarlig paradox. Sjukvård och infrastruktur är ändå frågor som de flesta tycker är viktiga. Men vem som bestämmer över dem verkar inte vara lika viktigt.
Nej, de flesta Västra Götalänningarna gick inte till vallokalen denna regniga söndag.

En Juholteffekt

Dock finns det vinnare. I första hand Socialdemokraterna som gått starkt framåt.
Det handlar antagligen om Juholt-effekten som vi kunde konstatera i GP:s Sifo i fredags. Partiet har en medvind på riksplanet som också dragit in i Västra Götaland.

I Västra Götaland var Socialdemokraterna dessutom starkare i regionvalet 2010 än i riksdagsvalet. Nu är de största vinnarna med plus fem mandat.

De rödgröna hade segervittring men ser inte ut att få någon egen majoritet. Sverigedemokraterna blir vågmästare i det nya regionfullmäktige.

Då krävs det samarbete över blockgränserna för att neutralisera dem. Denna taktik har åtminstone till nu varit förhärskande bland de etablerade partierna.

Utesluter inte samarbete med SD

Men moderaternas gruppledare Johnny Magnusson sa i radions valvaka att han inte utesluter ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Återstår att se om han står fast vid denna oväntade politiska vändning i dag när han vaknat och kanske fått samtal från Stockholm.
Sverigedemokraterna lyckades också mobilisera i omvalet. Jag kan tänka mig att missnöjesröstare valt det i regionen redan etablerade SD framför Vägvalet.

Vägvalet finns inte särredovisat, utan är med i kolumnen "Övriga partier". De når inte över tre-procentspärren.

GP:s valexpert David Karlsson vid Förvaltningshögskolan tycker att siffrorna för valdeltagandet är sorgliga.
- Det är sämre än EU-valet och sorgligt därför att så många medborgare inte finner det mödan värt att påverka i viktiga frågor.

- Resultatmässigt är skillnaden i mandat inte så stor jämfört med valet i höstas. Den stora skillnaden är att Sjukvårdspartiet tycks hamna utanför, vilket ändrar spelplanen.
David Karlsson ser dock demokratiska vinster som omvalet medfört.

- I vår har de regionala frågorna luftats och debatterats på ett sätt som de aldrig får chansen till i ordinarie valrörelser. Det har blivit tydligare för många vad den regionala politiken handlar om.

Till sist kan vi konstatera att Centerpartiets överklagande av förra valet lönade sig. De vann tillbaka det mandat de förlorade på felräkningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.