Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En släppt efter mordrättegång

Åklagarens bevisning räckte bara till hälften. En av männen som misstänks för ett brutalt rånmord på en 70-årig lantbrukare utanför Eslöv 2008 släpptes av rätten efter avslutad rättegång.

-En enorm lättnad. Min klient kommer att frikännas, sade advokat Sven-Eric Ohlsson, som försvarar den mordmisstänkt 24-årige man som rätten sent på fredagseftermiddagen beslöt att försätta på fri fot.

Hans 20-årige kusin, också åtalad för mord, ska däremot stanna i häktet.

-En fingervisning om att han kommer att fällas, tolkade kammaråklagare Helena Ljunggren efteråt.

Hon har öppnat för att domen i stället för mord kan gälla grovt rån, grov misshandel eller vållande till annans död.

Sista dagen i den sju dagar långa rättegången enades åklagare och försvarsadvokater om att det var ett ohyggligt och avskyvärt brott när 70-åringen i maj 2008 överfölls och misshandlades svårt i sitt hem och sedan lämnades att dö. Men avskyn får inte leda till lägre krav på bevisningen, underströk försvaret.

Ett fingeravtryck och ett skoavtryck är åklagarens tekniska bevisning mot 20-åringen. I övrigt stöder åklagaren sin talan på vittnesuppgifter, främst från en ung kvinna som vid tiden för dådet var gift med 20-åringen och bodde i hans familj.

Åklagaren sade att straffvärdet för mordet är livstid, men med hänvisning till 20-åringens ålder krävde hon i stället tio års fängelse för honom. Om 24-åringen döms yrkar åklagaren att han ska utvisas.

I målet är även en 43-årig man och en 39-årig kvinna åtalade, men inte häktade. De anklagas för skyddande av brottsling och i 43-åringens fall även för anstiftan. Dom faller den 24 maj.