Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

En släppt efter mordrättegång

Åklagarens bevisning räckte bara till hälften. En av männen som misstänks för ett brutalt rånmord på en 70-årig lantbrukare utanför Eslöv 2008 släpptes av rätten efter avslutad rättegång.

-En enorm lättnad. Min klient kommer att frikännas, sade advokat Sven-Eric Ohlsson, som försvarar den mordmisstänkt 24-årige man som rätten sent på fredagseftermiddagen beslöt att försätta på fri fot.

Hans 20-årige kusin, också åtalad för mord, ska däremot stanna i häktet.

-En fingervisning om att han kommer att fällas, tolkade kammaråklagare Helena Ljunggren efteråt.

Hon har öppnat för att domen i stället för mord kan gälla grovt rån, grov misshandel eller vållande till annans död.

Sista dagen i den sju dagar långa rättegången enades åklagare och försvarsadvokater om att det var ett ohyggligt och avskyvärt brott när 70-åringen i maj 2008 överfölls och misshandlades svårt i sitt hem och sedan lämnades att dö. Men avskyn får inte leda till lägre krav på bevisningen, underströk försvaret.

Ett fingeravtryck och ett skoavtryck är åklagarens tekniska bevisning mot 20-åringen. I övrigt stöder åklagaren sin talan på vittnesuppgifter, främst från en ung kvinna som vid tiden för dådet var gift med 20-åringen och bodde i hans familj.

Åklagaren sade att straffvärdet för mordet är livstid, men med hänvisning till 20-åringens ålder krävde hon i stället tio års fängelse för honom. Om 24-åringen döms yrkar åklagaren att han ska utvisas.

I målet är även en 43-årig man och en 39-årig kvinna åtalade, men inte häktade. De anklagas för skyddande av brottsling och i 43-åringens fall även för anstiftan. Dom faller den 24 maj.