Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Lunner, som just kommit hem från scoutlägret i Japan, gick till Spånga vårdcentral för provtagning eftersom flera på lägret drabbats av smittsam hjärnhinneinflammation.

En scout vårdas i VG-regionen

Tre svenska scouter misstänks ha drabbats av smittsam hjärnhinneinflammation på ett läger i Japan. En av ungdomarna vårdas på sjukhus i Västra Götaland. Samtliga 2 000 deltagare från Sverige uppmanas kontakta vården för förebyggande behandling.

De svenska ungdomarna kom hem för några dagar sedan efter att ha besökt ett internationellt scoutläger i Japan. Tre unga skottar drabbades av den smittsamma hjärnhinneinflammationen redan när de var på lägret, men där gavs ingen information om sjukdomen.

Enligt Folkhälsomyndigheten fanns på måndagen ett "mycket troligt" svenskt fall, och ytterligare två som utreds. Två av de misstänkt smittade kommer från Stockholm, medan den tredje ungdomen är från Västra Götaland.

- En av patienterna som är under utredning vårdas nu på ett av våra sjukhus, säger Per Follin, smittskyddsläkare i VG-regionen, som inte närmare vill gå in på fallet eller tala om vilket sjukhus det gäller.

- Det viktigaste just nu är att alla svenska ungdomar som varit på lägret i Japan uppsöker vården. För att förhindra att fler insjuknar har Folkhälsomyndigheten beslutat ge samtliga antibiotika i förebyggande syfte, säger Per Follin.

Han förklarar att det varje år förekommer enstaka fall av den smittsamma hjärnhinneinflammationen, men att myndigheterna går ut med den här typen av varning är mycket ovanligt.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, betonar allvaret i uppmaningen:

- Man bör få förebyggande behandling om man varit på lägret, även om man inte alls känner sig sjuk, för säkerhets skull, och utan att invänta odling och provsvar. Risken att bli sjuk är liten, men å andra sidan kan sjukdomen utvecklas snabbt, säger han.

Den luftvägsbakterie som orsakar sjukdomen sprids främst via saliv eller nära kontakt, exempelvis i en familj. Ungdomar som bor tillsammans i tält bedöms också ha vara utsatta för stor smittorisk.

- Det är väldigt svårt att säga hur stor risken är för ytterligare fall. Ju längre tiden går, desto mindre troligt är det att någon insjuknar, säger Per Follin.

Sammanlagt deltog 32 000 scouter från 147 länder i det internationella lägret, en världsscoutjamboree, i Japan. Närmare 2 000 ungdomar i åldern 14–17 år kom från scoutkårer i Sverige och omkring 280 av dem var från Västra Götaland.

Enligt smittskyddsläkare Per Follin kan bakterien både ge blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.

Allvarligast är blodförgiftning med större blödningar inne i huden och sjunkande blodtryck. Patienter med dessa symtom behöver omedelbart tas om hand på sjukhus.

I sällsynta fall orsakar bakterien också feber och hjärnhinneinflammation med svår huvudvärk, kräkningar och nackstyvhet. Patienten är ofta omtöcknad och förvirrad, och sjukdomen kan i svåra fall leda till medvetslöshet.

Antibiotika ges både i förebyggande syfte och i höga doser som behandling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.