Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En person anhållen misstänkt för brott mot rikets säkerhet

En person har gripits i Stockholmsområdet och är nu anhållen, misstänkt för brott mot rikets säkerhet, skriver Aftonbladet.
Åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål bekräftar uppgifterna, men säger att det inte handlar om terroristbrott.
– Det är inget brott som innebär något överhängande hot, säger Hans-Jörgen Hanström.

Under en insats som rör brott mot rikets säkerhet har Säkerhetspolisen under tisdagen gripit en person i Stockholmsområdet. Personen anhölls strax därefter. Något som Aftonbladet avslöjade.

Jasmina Sofic, pressekreterare på Säkerhetspolisen vill inte delge någon information om hur gripandet gått till.

– Nej, för det rör vår operativa verksamhet. Det enda jag kan säga är att säkerhetspolisen har genomfört en insats och gripit en person. Säkerhetspolisen bedriver en förundersökning och genomför ett antal utredningsåtgärder, förhör, genomgång av beslag. Sen får den fortsatta utredningen visa om det går att berätta ytterligare saker kring ärendet. Men just nu är det sekretess.

GP har även kontaktat Försvarsmakten om det misstänkta brottet. Deras presstjänst skriver i en kommentar att de ”känner väl till ärendet och ser allvarligt på det” men att de inte kan säga mer än så på grund av förundersökningssekretess. De skriver vidare att de har "ett mycket bra samarbete med Säkerhetspolisen.”

”Inte terroristbrott”

Senior åklagare Hans-Jörgen Hanström på Riksenheten för säkerhetsmål leder förundersökningen. Han bekräftar uppgifterna, men är fåordig med ytterligare information.

– Jag har valt att säga att det handlar om ett brott mot Sveriges säkerhet. Det tillhör kapitel 19 i brottsbalken. Där finns ett 15-tal paragrafer att välja bland. Men där ingår i vart fall inte terroristbrott. Det är en speciallagstiftning. Det är inget brott som innebär något överhängande hot.

I en framställan om offentlig försvarare står att ett första förhör med den misstänkte planerades till tisdagen.

Vad säger den anhållne personen om misstankarna?

– Jag kan inte delge andra det. Det är sekretess på det.

Finns det andra misstänkta?

– Jag väljer att inte kommentera det just nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.