Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) konfronteras av kravallpoliser vid demonstrationen i centrala Göteborg i september.

En NMR-utredning nedlagd – två startas

En polisutredning där 23 personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) misstänktes för våldsamt upplopp vid en demonstration i Göteborg den 30 september läggs ner. I stället startas två nya utredningar.

Åklagarnas arbete med brott som kan ha begåtts av NMR-demonstranterna går nu in i en ny fas.

- Jag har tittat på film från polisen och allmänheten och tagit del av en mängd förhör. Och jag konstaterar att jag inte kan följa de 23 personerna på individnivå, så jag kan inte säga vad de gör, säger kammaråklagare Ulrika Åberg om den nedlagda utredningen.

- Man kan inte ha kameror överallt, tillägger åklagaren.

Ohörsamhet mot polisen

Hon har dock inlett en annan utredning om samma skede under demonstrationsdagen.

- När vi tittar på filmerna så ser vi personer som vi tycker gör sig skyldiga till att inte lyda polisens uppmaning på platsen. Vi har identifierat omkring 10 till 15 personer, som är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakt, säger Ulrika Åberg.

På filmerna har åklagarna även uppmärksammat ett annat tillfälle under dagen.

- Vi har ett senare skede på samma plats, där vi identifierat vad vi bedömer som ett våldsamt upplopp. Det är sju–åtta personer som är identifierade, uppger Ulrika Åberg.

Gick mot journalister

Det skeendet började med att NMR gick med sina sköldar mot journalister. När polisen ingrep uppstod en konfrontation med våldsinslag mellan poliser och demonstranter.

Under demonstrationsdagen skadade också en polis sin arm.

- Det pågår en förundersökning om våld mot tjänsteman, där vi har identifierat en person, säger åklagaren Ulrika Åberg.

Motdemonstranter får dom

En annan utredning har redan lett till åtal mot elva personer som befann sig bland demonstranter mot NMR. Nio åtalades för våldsamt upplopp.

Domen i detta mål kommer på måndag. Kammaråklagare Mats Ihlbom har yrkat på fängelse för de nio som åtalats för upplopp, som mest i ett år och tio månader. Den som föreslagits få det hårdaste straffet är även åtalad för grovt våld mot tjänsteman.