Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"En mycket svårare motståndare för Reinfeldt"

GP:s Maria Sköld ger svar om den nye S-ledaren Stefan Löfven.

Vad sa Stefan Löfven i sitt första tal som Socialdemokraternas ledare?
Det var ett klassiskt installationstal, med hyllningar till tidigare socialdemokratiska ledare. Alltså vände sig Stefan Löfven först till Håkan Juholt och tackade honom för att han visat på politikens möjligheter. Sedan lovordade han alla andra tidigare ledare och inordnade sig själv i den traditionen.

Särskilt lyfte Stefan Löfven fram hur han som fackligt aktiv på Hägglunds i Örnsköldsvik fick möta Olof Palme, när statsministern gjorde ett arbetsplatsbesök. Löfven spelade mycket på sin egen svetsarbakgrund.

Gav han några oväntade besked?
Det märktes att Stefan Löfven är medveten om sina svaga sidor och mån om att möta tänkbar kritik i de egna leden. Alltså deklarerade han tidigt "jag är feminist" och han lyfte flera gånger fram diskrimineringsfrågor. På så sätt försökte han möta den oro som finns kring att Socialdemokraterna åter valt en medelålders vit man till partiledare.

Det tydligaste besked han gav var annars att från och med nu är jobben partiets viktigaste fråga. Intressant nog tyckte Löfven att partiet inte varit tillräckligt tydligt i den frågan. Det kan tolkas som indirekt kritik av partiets nuvarande arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson.

Hur var Stefan Löfven som talare?
Han var tagen av stundens allvar, men ändå ganska avspänd och skämtsam. Stefan Löfven tycks fast besluten att använda sin egen bakgrund och sin fackliga erfarenhet för att signalera att han är en annorlunda, mer jordnära politiker.

Frågan är om det är så det uppfattas av väljarna eller om många snarare tycker att exemplen från verkstadsgolvet på 80-talet känns gammaldags.

Hur blir han som utmanare till de borgerliga?
Stefan Löfven är på sätt och vis en mycket svårare motståndare för Fredrik Reinfeldt än Håkan Juholt eller Mona Sahlin. Löfven går ut stenhårt och betonar jobb, näringspolitik och företagarfrågor. Han utmanar regeringen på dess egen planhalva.

Vad händer nu inom Socialdemokraterna?
Nästa stora fråga blir hur Stefan Löfven formar sitt lag. Vilka av partiets talespersoner får vara kvar? Vem blir gruppledare i riksdagen?

En fråga som diskuteras mycket just nu är om S ska forma en skuggregering, där även socialdemokrater utanför riksdagen kan ges en plattform.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.