Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) anser att lagstiftningen bör skärpas vad gäller forskningsfusk. Arkivbild.
Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) anser att lagstiftningen bör skärpas vad gäller forskningsfusk. Arkivbild.

"En fruktansvärd skandal"

Förundersökningen om den skandalomsusande kirurgen Paolo Macchiarini läggs ner. Läkarförbundet vill nu att regelverken inom sjukvården skärps, forskningsministern att lagen ändras. Läkare som från början anmälde Macchiarini beskriver det som en rättskandal.

ANNONS
|

- Att det här kunde pågå så länge i någon typ av experimentanda är ju helt oacceptabelt. Det hoppas vi aldrig vi behöver se igen. Det som ändå har varit bra är att man har kunnat lyfta frågan om betydelse av modiga visselblåsare och vi ser att vi behöver stärka den funktionen när sådant här händer, säger Karin Båtelson, vice ordförande för Läkarförbundet, till TT.

ANNONS

Samtidigt anser Karin Båtelson att fallet belyser att den här typen av händelser kan vara svårbedömda i en domstol. I stället borde regelverket inom sjukvården skärpas.

- Inom sjukvården måste det bli tydligare regelverk, men utan att man går så långt att man hämmar. Det måste finnas en möjlighet att göra olika typer av oprövade procedurer som kan gagna patienten, men på rätt sätt. Sen kanske man bör ha speciella lagar och kompetens om de här fallen ändå utreds av polis och åklagare. Men det ska ju vara så fall att det knappt ska kunna hända i praktiken, säger hon.

"Fruktansvärd skandal"

Regelverket måste byggas upp kring den medicinska kompetensen, anser Karin Båtelson. Först och främst att man är noggrann med etiska prövningar, att en större grupp av läkare och sakkunniga är med och beslutar innan en procedur som inte är vedertagen genomförs.

Läkaren Karl-Henrik Grinnemo anmälde tillsammans med tre kollegor Paolo Macchiarini för misstänkt forskningsfusk 2014. Han beskriver beslutet att lägga ner förundersökningen som en rättsskandal.

- Enligt det här beslutet är det helt tillåtet att lyfta in ett plaströr, som på en PET-flaska, och sätta in det som en luftstrupe på patienter. Detta helt utan godkännande från etikprövningsnämnden och Läkemedelsverket. Det är en fruktansvärd skandal, säger han till P4 Värmland.

ANNONS

Lagskärpning på väg

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson delar åklagare Jennie Nordins uppfattning att lagstiftningen bör skärpas vad gäller forskningsfusk. Utredaren Gudmund Toijer ska i december lägga fram förslag om hårdare straff för den som gör sig skyldig till forskningsfusk. Påföljden är i dag maximalt sex månaders fängelse.

- Det är verkligen förskräckligt det som hänt, och vi påminns om det lidande som patienterna utsatts för. När det gäller straffansvaret är det bra att det är grundligt utrett, men det framkom ju också att brott mot etikprövning inte kunnat göras på grund av den korta preskriptionstiden, säger forskningsministern och fortsätter:

- Det är oerhört viktigt att vi har ett förtroende för forskningen, och att etikprövning sker. Ingen patient ska utsättas för experiment.

TT

ANNONS