Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: isabell Höjman/TT
Arkivbild. Bild: isabell Höjman/TT

En av tio stör sig på grannens sex

Nära var tionde hyresgäst har någon gång störts av att ens granne haft sex, men bara var tredje av dessa gör någonting åt det. Värst drabbade är yngre personer i storstäder, enligt Hem & Hyra.

I en ny undersökning från opinionsinstitutet Skop på uppdrag av Hem och Hyra uppger åtta procent av Sveriges hyresgäster att de blivit störda av sex hos grannen. Problemet är som störst för de boende i större städer, där dubbelt så många utsatts jämfört med i en småstad, och värst drabbade är yngre.

Bland personer under 30 år har 16 procent störts av sina grannars sexvanor, vilket bland annat förklaras av att yngre personer bor trängre och ofta har yngre grannar, enligt rapporten.

Kan räknas som brist i boendet

Johan Candler, som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen, menar att störande ljud från grannen i samband med sex juridiskt sett kan räknas som en brist i boendet, vilket innebär att hyresvärden kan behöva vidta ljudisolerande åtgärder.

– Det avgörande är hur andra påverkas. Om någon på grund av ljudet hindras från att använda sin lägenhet fullt ut blir det ju en störning. Det kan likställas med att en granne tittar på tv med normal volym eller duschar och ljuden ändå går igenom väggen, säger han till Hem & Hyra.

”Sex räknas till normalt användande av lägenheten”

Men trots att var tionde hyresgäst ser det som ett problem är det bara knappt en tredjedel av dem som gör någonting åt det. Bland dessa väljer vissa att säga till grannen i fråga eller höra av sig till hyresvärden, medan vissa väljer att ringa störningsjouren. Men att sex skulle kunna komma att vara skäl för vräkning är inte så troligt, menar Johan Candler.

– Jag kan inte påminna mig om ett enda liknande rättsfall där hyresgästen blivit uppsagd. Sexuella aktiviteter räknas till normalt användande av lägenheten, såtillvida man inte gör det på en balkong eller liknande. Det skulle kunna väcka anstöt hos grannar eller förbipasserande och eventuellt klassas som ett brott, säger Johan Candler till Hem & Hyra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.