Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De begravningsregalier som stals ut Strängnäs domkyrka i juli. Arkivbild.

En anhållen för stöld av kungakronor

En person har anhållits misstänkt för stölden av regalier i Strängnäs domkyrka i juli i år. Det som stals – Karl IX:s och drottning Kristina kronor samt ett riksäpple – har dock inte återfunnits. Den misstänkte förnekar brott.

Personen greps och anhölls på onsdagseftermiddagen. Enligt Åklagarmyndigheten pågår sökandet efter regalierna, och förhör ska hållas. Utredningen leds av åklagare från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

- Man vet ju att det var minst två personer som deltog i den här stölden så förhoppningsvis kan förhören ge vidare ledtrådar om var de här stulna föremålen finns. Det är främst det som polisen inriktar sig på nu, säger Robin Simonsson vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

Den misstänkte företräds av advokat Johan Eriksson.

- Av respekt för utredningen så vill jag i det här läget inte säga mer än att han förnekar brott, säger Johan Eriksson till TT.

Från kyrkligt håll uttrycks belåtenhet efter gripandet.

"Det är glädjande att framsteg gjorts i utredningen och vi hoppas att detta kan leda fram till att begravningsregalierna återfinns och återlämnas till domkyrkan", skriver domprost Christofer Lundgren i ett pressmeddelande.

"Begravningsregalierna är en del av det svenska kulturarvet och därför är stölden i första hand riktad mot det svenska samhället och inte mot domkyrkoförsamlingen", fortsätter han.

Karl IX:s begravningsregalier, bestående av hans krona, ett riksäpple samt den mindre drottningkronan från hans hustru drottning Kristina (den äldre), stals ur en larmad och låst säkerhetsmonter i kyrkan den 31 juli. Riksregalierna är internationellt efterlysta.