Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Elva personer har häktats i utredningen av en stor assistansfuskhärva i Malmö. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Elva häktade i härva om assistansfusk

Ytterligare fem personer har häktats i utredningen av en stor assistansfuskhärva i Malmö – och rätten har också fattat beslut om kvarstad för utbetalade bidrag. Totalt elva personer är därmed häktade i utredningen.

De elva misstänkta begärdes häktade på fredagen. Malmö tingsrätt beslutade om häktning av sex av dem samma dag och resterande fem häktades på lördagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Alla är på sannolika skäl, den starkaste misstankegraden, misstänkta för grovt bidragsbrott i den härva av assistansfusk som håller på att nystas upp i Malmö.

Rätten har också beslutat om kvarstad.

- Det är lite olika mycket för var och en. Det är alltså skadeståndsanspråk från Försäkringskassan och Malmö stad, utbetalade belopp, säger åklagare Björn Rosenlöf.

Av de elva häktade har han beskrivit sex som "särskilt inblandade". Fem av de personerna häktades på fredagen och en under lördagen.

Samtidigt har antalet misstänkta i utredningen fortsatt att växa den gångna veckan – i nuläget är det minst 14.

Åklagarens bild är att företrädare för ett assistansbolag tillsammans med assistenter, som i flera fall också är närstående till brukare, har överdrivit hjälpbehov och tagit emot stora bidragssummor.

- Där det finns behov för kanske en assistent har det lämnats in tidrapporter för fyra–fem, sade Rosenlöf till TT på fredagen.

Med det upplägget tros de ha fuskat till sig över tio miljoner kronor.