Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ellen Åkesson misstänker att hon blev drogad på krogen

Ellen B. Åkessons helg i Jönköping slutade i en mardröm.
Efter ett besök under ett event under Dreamhack-helgen misstänker hon att hon fick sin drink drogad.
– Många har hört av sig och sagt att de råkat ut för samma sak, säger Ellen Åkesson.

Under helgen arrangerades Dreamhack Winter i Jönköping. Evenemanget lockar tiotusentals besökare från hela världen varje år. En av dem var den 23-åriga Ellen B. Åkesson som till vardags är styrkelyftare med juniorlandslagsmeriter, Twitch-streamare och student i kognitionsvetenskap.

På lördagkvällen besökte hon ett slutet evenemang på en krog i centrala Jönköping tillsammans med några vänner. Plötsligt började hon känna sig väldigt dålig. Nu berättar hon om upplevelsen.

– Efter det minns jag ingenting. Men jag har fått berättat för mig att vi tog oss till mitt hotell. Där var det sedan några killar som försökte ta sig in på mitt hotellrum. Min kompis kunde inte gå till sitt hotellrum för de stod utanför och vaktade, säger Ellen Åkesson.

Kunde inte äta

Nu har hon gått ut och berättat om sina upplevelser i sina sociala medier.

– Jag har blivit kontaktad av flera andra som berättat att de råkat ut för samma sak. Jag är uppskakad och rädd och känner att jag inte kan lita på någon. Det här var på ett event där man känner alla och litar på folk, säger hon.

Dagen efter mådde hon jättedåligt och fick ställa in sin medverkan på andra evenemang.

– Jag mådde jättedåligt och kunde inte ens åka bil. Jag kunde inte äta någonting förrän idag då jag har ätit en halv måltid.

Berättar på Twitch

Hon har fått stort stöd av sin omgivning och Dreamhack hörde av sig till henne på måndagskvällen och undrade vad de kunde göra för henne. Hon säger att hon funderar på att göra en polisanmälan.

– Jag har precis kommit tillbaka hem. Jag snackade med en person som sa att hon skulle göra en anmälan, vi vill inte att det ska hända igen, säger hon och uppmanar alla att hålla koll på varandra på krogen.

På måndagskvällen startade hon sin stream på Twitch där hon berättade om sina upplevelser för sina tittare. I chatten delade andra med sig om liknande upplevelser.

I början av året gick polisen i Skaraborg ut med varningar om ”drink spiking”. Detta med anledning av att det varit flera fall i Lidköping kring förra julen.

Även programledaren Clara Henry har berättat att hon råkat ut för det.

– Det var en väldigt obehaglig upplevelse som påverkade mig jättestarkt och har förändrat hela mitt sätt att gå ut. Jag är nojigare nu, sa hon till GP i våras.

Polisen i Region Öst, som Jönköping ingår i, uppger att de inte kan se att någon anmälan kommit in ännu.

– Det är ett extremt svårt brott att utreda om man inte lämnar blodprov direkt. Annars har man ingenting att gå på. Men om man misstänker att man blivit utsatt bör man så snart som möjligt göra en anmälan och söka sig till sjukvård för att göra en analys, säger Tommy Thorngren, pressansvarig på polisen i Region öst.

Polisens råd om du blivit drogad på krogen

Tänk på:

• Ha koll på ditt glas.

• Om du måste lämna bordet, be någon du litar på att hålla uppsikt.

• Undvik att dricka sådant som du inte ser hällas upp.

• Ta inte emot dryck från någon du inte känner.

Om du blir utsatt:

• Ta kontakt med sjukvården och polisanmäl så fort som möjligt.

• Skriv upp det du vet om gärningspersonen och det du minns från kvällen.

• Om du blivit utsatt för sexualbrott ska du försöka att undvika att tvätta kroppen, klädesplagg eller lakan så att eventuella spår kan säkras.

(Källa: Polisen.)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.