Över hälften av elevkårerna uppger också i enkäten att företag försökt luras under de senaste två läsåren. Arkivbild.
Över hälften av elevkårerna uppger också i enkäten att företag försökt luras under de senaste två läsåren. Arkivbild.

Elevkårer erbjuds resor och gratisprylar

Många elevkårer har blivit erbjudna gratisprylar och bjudresor som mutor från företag som vill teckna avtal, rapporterar P3 Nyheter. En problematik som Sveriges Elevkårer länge har varnat för.

ANNONS
|

Förmånerna har erbjudits under förhandlingar mellan företagen och företrädare för elevkårerna i utbyte mot att ingå ett avtal. Det berättar 33 av de 38 största elevkårerna i Sverige om i en enkät som P3 Nyheter har skickat ut.

Få elevkårer vill dock peka ut företag av rädsla för att det ska påverka framtida samarbeten. Men Viktor Lundberg, ordförande för elevkåren på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, är inte en av dem.

Han blev kontaktad i höstas av säljare som kom oannonserat till skolan för att försöka sälja studentresor.

- De sade “om du väljer att jobba med oss så får du självklart din resa gratis”. Jag tog det som en muta i grund och botten, säger han till P3.

ANNONS

Känd problematik

Företaget som erbjudit resan säger till radiokanalen att det inte får gå till på det sättet.

- Det är ingen som har fått en gratisresa som en muta, absolut inte, säger Håkan Löfgren, styrelseledamot i Nordic Invasion.

Enligt P3 Nyheter känner flera studentföretag till problematiken, men säger att det inte finns inom det egna företaget.

Inte heller Sveriges Elevkårer är förvånade över vittnesuppgifterna från kårerna.

- Vi har känt till det här i flera år och jag blir både upprörd och ledsen över att man utnyttjar unga på det här sättet, säger ordförande Lina Hultqvist till TT.

Uppmanar anmäla

Branschorganisationen har vid flera tillfällen gått ut och varnat sina medlemmar för flera av studentföretagen och vissa av företagen är inte längre välkomna till möten eller nationella event.

- Vi uppmanar nu elevkårerna att polisanmäla dessa typer av mutförsök så får rättväsendet avgöra om det är olagligt, säger hon.

ANNONS

TT: Hur motverkar ni att studenterna luras?

- Vi utbildar dem i bland annat avtalsrätt och i hur man hanterar pengar, just för att de inte ska falla för fula metoder, säger Hultqvist.

TT

ANNONS