Elever frias för nazihälsning

Fyra högstadieelever som gjorde en nazisthälsning under en skolfotografering i höstas 2015 frias nu av hovrätten. I tingsrätten dömdes eleverna till dagsböter för hets mot folkgrupp. Men hovrätten river nu upp domen och väljer att fria samtliga.

ANNONS
|

Det var under en skolfotograferingen vid en skola iöstra Skåne i höstas som eleverna gjorde nazisthälsningen på bild. Det var ett stort antal elever som fotades på den aktuella dagen, tillsammans med sinalärare.

Det var förstnär skolfotografen granskade bilderna i efterhand som hen upptäckte vad den lilla gruppen elevergjorde. Då tog fotografen kontakt medrektorn. Föräldrarna informerades och sedan gjordes en polisanmälan.

Hovrätten: "Ungdomligt oförstånd"

Pojkarna nekade till brott i tingsrätten. Men åklagaren ansåg att de tillsammans och i samförstånduttryckt missaktning mot folkgrupp genom att göra nazihälsningen.

Men nu väljer alltså hovrätten att fria kvartetten. Detta eftersom"handlingarna varit spontana och uttryck för ungdomligt oförstånd", uppger SR P4 Kristianstad.

ANNONS

Upprepade nazihälsningen flera gånger

Händelsen ska ha börjat med atten skolvärdinna först skulle ta några bilder med sin mobil till ett pågående projekt. Då såg hon plötsligthur ungdomarna, samt ytterligare en elev som vid tillfället inte var straffmyndig, sträckte upp ena armen i luften.

Sedan ska den officiella skolfotografen fotograferaungdomarna och dåär det återigen en av eleverna som sträcker upp en arm i luften. Skolvärdinnan uppfattade då gesten som en nazisthälsning och bad honom att sluta, vilket han gjorde.

Händelsen anmäldes sedan till skolans socionom och sedan gick ärendet vidare till skolans rektor. Då bokades enny tid för fotografering in och de elever som utförtnazisthälsningar på bilderna tilläts inte vara med. Vid detta skede gjordes även en polisanmälan.

Ystads tingsrätt dömde då de fem straffmyndiga eleverna till att betala 30 dagsböter à 50 kronor vardera. Enligträtten var gärningen att bedömassom ringa. Detta eftersom det rört sig om enstaka och spontana handlingar.

Brottsrubriceringen "hets mot folkgrupp" klassas enligtsvensk lag som ett hatbrott. Det inbegriper att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer. Det kan handla om anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Texten uppdateras

ANNONS