Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.

Elever föreslås få stöd i mindre grupper

Elever som behöver extra stöd ska kunna få det i mindre utbildningsgrupper. Det anser regeringen som ger i uppdrag att utreda hur stödinsatser inom skolan kan utvecklas.

ANNONS
|

Under de senaste åren har det funnits en rädsla inom skolvärlden för att anordna undervisning i mindre grupper, anser utbildningsminister Anna Ekström (S).

- Jag vill komma till rätta med det. Man ska inte behöva vara rädd om man ger elever undervisning i mindre grupper om det behövs, i ett eller flera ämnen. Vi vill ge det här tilläggsdirektivet för att det ska bli tydligt för hur skolor kan göra med elever som behöver undervisning i mindre grupper.

ANNONS

Mindre grupper

TT: Finns det inte en risk att särskilda utbildningsgrupper i stället leder till stigmatisering och exkludering för eleverna?

- Jag tycker att man måste skilja på inkludering och placering. Om man har inkludering som argument för att alla elever i varje läge ska få undervisning i samma stora klass, då kan det leda till att elever som behöver särskilt stöd, med undervisning i mindre grupper, kan känna sig exkluderade och obekväma i den större gruppen, säger Anna Ekström.

Utredningen förlängs

Tilläggsdirektivet ges till utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven, som pågått sedan 2017. Utredningen skulle redovisats den 30 juni, men förlängs nu till den 28 februari 2020.

Utredaren får bland annat i uppdrag att analysera vilka förändringar som bör göras för bestämmelser för särkskild undervisningsgrupp, samt kartlägga på vilket sätt skolor använder särskilda undervisningsgrupper som stödåtgärder i dagsläget.

Regeringen ger också tilläggsdirektiv om att utreda hur särskolan kan stärkas. De nya direktiven bygger på januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

- Många av frågorna ingick i Socialdemokraternas vallöften, men det här är frågor som vi är helt överens om med MP, C och L inom januariavtalet, säger Anna Ekström.

ANNONS
TT

ANNONS