Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En elev utnämndes till "Årets fuckgirl" på en skolbal i Skåne i maj. Och i dag döms den 19-årige skolkamraten för grovt förtal – straffet blir villkorlig dom och dagsböter. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Elev döms för utnämning av "Årets fuckgirl"

Kvinnan utnämndes till "Årets fuckgirl" på en skolbal i Skåne i maj. Och i dag döms den 19-årige skolkamraten för grovt förtal – straffet blir villkorlig dom och dagsböter. Ur motiveringen hördes bland annat: "Du kan varken räkna på fingrar eller tår hur många saker som glidit in mellan dina lår."

Kvinnan som tog emot utnämningen kallades fram inför omkring 400 elever, och hon fick även ta på sig ett band där den tilldelade titeln stod skriven.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den 19-årige skolkamrat som läste upp motiveringen, och nekar till brott, åtalades i oktober för grovt förtal. I polisförhör säger den misstänkte mannen att han var onykter vid uppläsningen, men också att utnämningen "Årets fuckgirl" är opassande.

Inte kränkande

Samtidigt förklarade 19-åringen under rättegången att det inte är något kränkande att utses till "Årets fuckgirl" då man strax före delade ut pris till "Årets fuckboy". Eleven som fick den utnämningen ska, enligt skolans rektor, ha sett det som en merit och inte velat polisanmäla händelsen.

Mannen ska betala ett skadestånd på 10 000 kronor till kvinnan, enligt domen. Tingsrätten är helt enig i domen.

Olika reaktioner

Att den kvinnliga och den manliga studenten reagerade olika förvånar inte folkhälsovetaren Katja Gillander Gådin. När en kille har många sexuella partners får de höra att de är kungar eller "players" – tjejer riskerar däremot att stämplas som horor och slampor, enligt Gillander Gådin, professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

- Som tjej blir du stigmatiserad och ständigt kontrollerad. Och det som skedde i Malmö är med stor sannolikhet inte en isolerad händelse utan snarare toppen av isberget av en i övrigt sexistisk kultur i skolan och i andra ungdomsmiljöer, sade Katja Gillander Gådin till TT i samband med åtalet.