Eldade julgranar blir el och värme

ANNONS
|

Efter varje jul gör de svenska hushållen sig av med omkring tre miljoner granar. En del slängs, en del komposteras men de flesta eldas. Det är kanske frestande att dumpa granen bakom knuten, men om det upptäcks kan den skyldige bötfällas för "nedskräpning på allmän plats".

Julgranar räknas som brännbart grovavfall och ska slängas i grovsoprum, lämnas till en julgransinsamling eller köras till närmaste återvinningscentral, gärna nedklippt och lagd i en sopsäck.

Därifrån går den till sopförbränningen och förvandlas till fjärrvärme och el. En gran kan ge el som räcker att köra fyra fulla tvättmaskiner. Några hundra granar kan driva en kyl- och frys i ett år. Och om alla kasserade granar i landet eldades i värmeverk skulle de kunna värma 1200 villor under ett helt år.

ANNONS

Även plastgranen räknas som brännbart avfall och ska läggas i grovsoporna. Uttjänta julgransljus, ljusslingor och elljustakar räknas som elskrot och ska läggas i elavfallscontainern på återvinningscentralen.

Omkring tre miljoner julgranar säljs varje år.

Nordmansgran eller kungsgran kommer ursprungligen från Turkiet och Kaukasus. Täta grenar, barrar inte, tålig. Doftar mer av citrus än barr. Kan klara sig till påsk. Inte så känslig för uttorkning.

Rödgran eller svensk gran. Namnet kommer av den rödaktiga barken. Dominerar som julgranar. Doftar traditionell gran. Håller sig en månad inomhus om den sköts rätt. Växer snabbt i odlingarna, därför billig.

Källa: Julgransodlarnas förening (TT)

ANNONS