Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ekström presenterar nyhet om skolan

De nationella proven i grundskolan och gymnasieskolan ställs in till våren. Det meddelar utbildningsministern Anna Ekström (S) på en pressträff på tisdagen.
– Skolan behöver goda förutsättningar för att planera, därför ger vi nu besked om att Skolverket ställer in de nationella proven, säger Anna Ekström.

Vårens nationella prov för eleverna i grundskolan och gymnasieskolan ställs in. Det meddelar utbildningsministern Anna Ekström (S) på en digital pressträff på tisdagsmorgonen.

Hon säger att det här inte är önskvärt, men nödvändigt.

– Jag vill verkligen betona att det här inte ska ses som ett tillfälle att låta betygen sticka iväg, säger hon.

Även Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson medverkar på presskonferensen.

– Vi är i ett läge då vi behöver göra anpassningar. Jag har nu fattat beslut som gäller för vårens nationella prov, säger han.

– Den huvudsakliga bakgrunden är det läge skolan är i och de svårigheter man har att hantera undervisningen.

Proven för eleverna i årskurs tre i grundskolan undantas dock.

Beslutet gäller alltså för våren. De nationella prov som pågår den här veckan ska genomföras.

Han säger att de nu inställda provens funktion är att vara betygsstödjande.

– Skolverket ska så långt det är möjligt förse lärarna med bedömningsstöd de kan använda sig av för att följa upp elevernas lärande och sätta betyg, säger Peter Fredriksson.

LÄS MER: Skolan stänger tidigare på grund av coronaviruset

Peter Fredriksson säger att det kommer att finnas andra prov när eleverna kan visa sina kunskaper. Han säger också att han tror att det är välkommet att lärarna nu slipper en del administrativt arbete när de nationella proven ställs in och att lärarna kan använda tid för att ta igen undervisning.

Enligt Fredriksson skapades en del problem när de nationella proven ställdes in i våras, men att beskeden nu kommer i god tid.

Påverkats under pandemin

Anna Ekström säger att det också är viktigt att huvudmän ser över vilka arbetsuppgifter som inte är undervisning och inte är nödvändiga. Som föräldramöten och projekt. Hon nämner också studiebesök.

LÄS MER: Gymnasieeleverna övergår till distansundervisning

Hon säger att det har varit en arbetsam och tuff höst och att elever och personal i gymnasieskolan och grundskolan har påverkats under pandemin.

– Vi kommer framöver behöva fokusera all tid och kraft på att eleverna får den undervisning de behöver för att klara målen, säger Anna Ekström.

Hon säger att de vill att skolorna ska kunna hållas öppna och att det därför är viktigt att skolorna följer rekommendationer och råd.

– Det är läge att skruva upp varenda ansträngning för att minska smittspridningen. Det är absolut inte läge att slappna av, säger Anna Ekström.

Distansundervisningen

Anna Ekström lämnar inga nya besked om distansundervisningen för gymnasieskolan, men säger att det beslut som nu gäller är att undervisningen går över till närundervisning eller blandundervisning efter jullovet.

– Men vi följer den här utvecklingen mycket noga, säger hon.

LÄS MER: Ministern: Understryker det allvarliga läget

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.